4°C

Beograd

Photo: printscreen

Izvor: Tanjug

NAŠI NAUČNICI U BORBI PROTIV KOVID-19: Pokrenuta inicijativa o formiranju genetske baze podataka

Nuklearne tehnologije su deo konačnog odgovora u borbi protiv pandemije korona virusa, smatraju stručnjaci iz te oblasti u Srbiji, koji su pokrenuli inicijativu da se formira genetska baza podataka naše populacije.

Objašnjavaju da bi se takva baza podataka, u slučaju pojave kompleksne bolesti poput kovid-19, koristila kao kontrolna genetska baza koja bi ukazala na to koji su geni ključni i čije su mutacije i polimorfizam uzrok pogoršanja kliničke slike obolelih.

OVO MORATE ZNATI

EKSKLUZIVNO! IVICA DAČIĆ NA HAPPY TV: Kafa kod Marića jeftinija nego u SKUPŠTINI

TEŽAK UDES KOD SUBOTICE: Voz udario automobil, vozač teško povređen

Najjača solarna oluja u prethodne tri godine-oluja-u-prethodne-tri-godine

VEĆI POREZ NA KUĆE I STANOVE ZA BEOGRAĐANE U 2021.GODINI: Evo koliko će biti POSKUPLJENJE

Smatraju da bi to omogućilo da se jasno definiše zašto genetska predispozija upravo određuje to da neko ima izuzetno blagu kliničku sliku nakon zaraze korona virusom, a neko izuzetno komplikovanu kliničku sliku.

Na onlajn konferenciji "Nuklearna sigurnost danas - konferencija o primenama izvora zracenja i nuklearne energije" saopšteno je da saradnici instituta "Vinča" obrađuju naučne informacije koje su dostavljene Kriznom štabu u cilju poboljšanja dijagnostičkih i terapijskih pristupa u lečenju kovid-19.

Konferenciju o praksi u primeni izvora jonizujućeg zračenja u dijagnostici i lečenju različitih bolesti, među kojima je i kovid-19 otvorila je potpredsednica Vlade, ministarka kulture i informisanja i predsednca Odbora SRBATOM Maja Gojković.

Ona je navela da je Međunarodna agencija za atomsku energiju prepoznala važnost brze i adekvatne reakcije i u uslovima pandemije korona virusa mobilisala raspoložive resurse i opremila države članice najmodernijom opremom za analzu uzoraka i utvrđivanje prisustva korona virusa.

Gojković kaže da je upravo tako, posredstvom SRBATOMA, Srbija dobila tri moderne laboratorije za obradu uzoraka i utvrđivanje prisustva korona virusa i to u Insitututu "Torlak, Naučnom institu za veterinarstvo Novi Sad i Veterinarskom specijalizovanom institutu Kraljevo.

Gojković je pozvala Međunarodnu agenciju za atomsku energiju da dodatno pojača napore u cilju smanjenja rizika od budućih pandemija i to uspostavljenjem adekvatnih programa razvoja nuklearnih tehnologija koje bi mogle naći svoju primenu.

-Cilj programa je da korišćenje nukleranih tehnologija i primena izvora zračenja pomognu međunarodnoj zajednici u borbi protiv korona virusa i istovremeno, u meri u kojoj je to moguće preduprede, buduće pandemije- navodi Gojković.

Direktor SRBATOM Slađan Velinov rekao je da je taj direktorat usmerio sve svoje resurse u održavanju redovnog rada u uslovima pandemije, a da se to prvenstveno odnosi na delatnosti u kontroli i zaštiti izloženih radnika, lekara, medicinskih tehničara, pacijenata i stanovništva od štetnog dejstva jonizujućeg zračenja

Naveo je da je SRBATOM i pored izazovne epidemioloskse sitaucije radio nesmetano i omogućio izdavanje dozvole za uvoz i korišćenje nove opreme za kovid bolnice.

V.d. direktora Instituta za nuklearne nauke "Vinča" Snežana Pajović govorila je o incijativi za formiranje genetske baza podataka naše populacije, i naglasila da su saradnici tog instituta angažovani u borbi protiv kovid-19 sa različitih akspekata i na razlicitom nivou.

SVE O KORONI

ALARMANTNA SITUACIJA: Još jedna opština u Srbiji proglasila vanrednu situaciju 

TIODOROVIĆ O NOVIM MERAMA: Ovo nije zaključavanje! Evo šta očekuje građane Srbije za vikend

ZA VIKEND SE SVE ZATVARA: Kafići, tržni centri i frizerski saloni neće raditi od petka do ponedeljka!

U ŠUMADIJI KORONA NE JENJAVA: U Kragujevcu 390 novoobolelih, Topoli 52, Aranđelovcu 44

Kaže i da su stručnjaci "Vinče" prisutni u svim nukelarno medicinskim centrima Srbije i Republike Srpske, a da su saradnici instituta bili angazozvani u okviru sve tri laboratorije gde je rađena detekcija virusa primenom PCR tehnologije u "Torlaku", "Vatrenom oku" i Nacionalnoj laboratoriji u Batajnici.

Pajović je rekla i da "Vinča" realizuje istraživanja koja treba da razjasne ne samo molekularni mehanizam nastanka kovid-19 obolenja, nego i prevenciju oboljenja.

Direktorka Instituta za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" Verica Jovanović rekla je da je epidemiloška situacija u Srbiji u ovom trenutku ocenjuje kao teška i neizvesna.

Naglasila je važnost primena jonizujućeg zračenja u medicini kako u dijagnostičkom, tako i u terapijskom delu medicinskih usluga.

SVE O SPORTU

KORONA ODLAŽE AUSTRALIJAN OPEN: Evo kada Nole brani titulu

DODATNI MOTIV ZA POBEDU NAD HOFENHAJMOM: Prvo mesto u gupi Zvedzi puni kasu

KARAKTER KAKAV TENIS NE PAMTI: A zbog Noleta je otišao u penziju!

VAŽNA ODLUKA ZA BELI SPORT: Novak čuo velike vesti, biće mnogo rigorozno!

-Jako je važno obezbediti sve neophodne aparate koji se koriste u zračnoj terapiji- kaže Jovanović.

Eva Kuli-Kala iz Međunarodne agencije za atomsku energiju poručila je da je nuklearna nauka i tehnologija veoma važna u odgovoru na hitne situacije i najavila nastavak podrške zemljama u daljem jačanju nuklearne sigurnosti, zaštite stanovništva i životne sredine.

Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti za ANDROID i iPHONE

Komentari korisnika (0)


Ostavite komentar