12°C

Beograd

Photo: youtube

Izvor: happyBSC

PRVI PUT POSLE 33 GODINE Dron u petom reaktoru Černobila (VIDEO)

Dron nazvan "Elios 2" ušao je prvi put u peti reaktor nuklearne elektrane u Černobilu nakon 33 godine.

"Elios 2" pripada kompaniji "Flyability", a njegov zadatak je bio da izvrši inspekciju jedne od najopasnijih i najnepristupačnijih lokacija na svetu. Radi se o nuklearnoj elektrani u Černobilu gde se dogodila katastrofa u aprilu 1986. godine. Ovo je prvi put da se proverava peti reaktor.

U vreme katastrofe je peti blok nuklearne elektrane bio u završnoj fazi izgradnje te zbog toga nikad nije završen, a nije se ni znalo da li bazeni u petom reaktoru sadrže šipke s osiromašenim uranijskim gorivom. Upravo zbog toga je dron 2 ušao u reaktor pa je ustanovljeno da su bazeni prazni, odnosno da u reaktoru nema nuklearnog otpada.

Dron se, inače, koristi za inspekciju nuklearnih elektrana. Letelica može da ustanovi koliko je vremena potrebno za gašenje nuklearne elektrane kako bi se obavila inspekcija i ključni zadaci održavanja. Misija u Černobilu je bila zahtevna jer je dron morao preleteti zid visok 70 metara, a ako bi došlo do gubitka signala, dron bi bio izgubljen.

Ipak, misija je bila uspešna, a ono što su pokazali snimci i fotografije koje je dron napravio bilo je razlog za zadovoljstvo.

Komentari korisnika (0)


Ostavite komentar