9°C

Beograd

Photo: Pixabay.com/Printscreen

Izvor: Blic.rs

OTKRIVEN PROFIL VIRUSA-UBUCE: Naučnici su radili obdukcije žrtava i otkrili DVA NAČINA na koje može da dođe do SMRTI OD KORONE

„Molekularni profil ubice“ naslov je rezimea nove studije studije smrtonosnih posledica SARS-CoV-2 na organizam, objavljene u naučnom časopisu „Nature Communications“. Jedan od autora je i Švajcarkinja Kirsten Merc, koja spada među prve patologe na svetu koji su radili obdukcije umrlih od kovida-19. Za nemački „Fokus“ govori o štetnom uticaju korona virusa na organizam i dva načina na koje izaziva smrt.

Složene obdukcije

OVO ĆE VAS ZANIMATI

DR NESTOROVIĆ OTKRIO ZAŠTO JE NAPUSTIO KRIZNI ŠTAB: Prokomentarisao i postavljanje dr Kisić na ministarsko mesto

DONETA PRESUDA: Vođa kulta u kom je bila unuka Jelisavete Karađorđević osuđen na 120 godina ZATVORA

SINIŠA MALI O POKRENUTOJ PETICIJI: Spremni smo da menjamo neke zakone,ali porez mora da se plati

NIKAD DOSTA: Amerika i Rusija se otimaju za novi deo teritorije, najveći u istoriji!

Putin i Erdogan razgovarali o Nagorno-Karabahu

Merc i njene kolege objavili su rezultate 21 obdukcije žrtava veoma zaraznog i nepoznatog virusa koji pokazuju koliko je bilo važno upustiti se u obavljanje tog opasnog zadatka. Reč je o umrlima od kovida-19 koji uglavnom pripadaju klasičnoj rizičnoj grupi: muškarci, osobe starije od 70 godina i osobe koje su patile od hroničnih bolesti.

- U odnosu na ogroman broj umrlih od korona virusa širom sveta ovaj broj deluje nevelik, ali reč je o veoma složenim autopsijama, koje podrazumevaju vađenje svih organa, njihovo merenje, kao i obimne analize tkiva - objašnjava ona.

Dve grupe žrtava – sa i bez oštećenja pluća

Naučnici su vrlo brzo otkrili da postoje dve grupe žrtava kovida-19: dok su jedni imali teška oštećenja organa, pre svega pluća, kod drugih su oštećenja bila relativno mala.

Merc kaže da ih je to iznenadilo, budući da su svi oboleli od istog virusa. Očigledno su umrli od različitih posledica. Međutim, tek je izrada tzv. profila ekspresije gena u uzorcima plućnog tkiva potvrdila različite posledice virusa.

Oštećenje pluća uprkos malom virusnom opterećenju

- Grupa sa veoma izraženim genima koje stimuliše interferon (ISG) imala je veliki broj virusa u plućima, ali gotovo nikakva oštećenja. Druga grupa, kod kojih ISG nisu bili naročito izraženi, gotovo uopšte nije imala viruse u plućima, ali je zato pretrpela teška oštećenja pluća – objašnjava Merc.

Pacijentima sa teškim tokom bolesti treba drugačije lečenje

Za pacijente koji u prvoj fazi imaju veliki broj virusa u plućima možda bi najdelotvorniji bili antivirusni lekovi, poput Remdesivira, ali i neutrališuća antitela. U drugoj fazi, kada se javi preterana reakcija, antivirusna sredstva neće doneti naročite rezultate. U ovom slučaju bi možda mogli da pomognu tzv. komplement inhibitori, tj. specifični inhibitori upala, koji bi prekinuli preteranu imunološku reakciju i sprečili veća oštećenja tkiva.

Veliko virusno opterećenje - teško oboljenje

Studija je takođe pokazala da je prisustvo velikog broja virusa posebno rizično. –Iako se različiti organizmi na različit način bore za visokom početnom količinom izazivača, ona može bitno da pogorša tok bolesti, pre svega, u rizičnoj grupi-kaže Merc i dodaje da je upravo zbog toga važno nositi masku. Mada ne može u potpunosti da spreči infekciju, ona ipak doprinosi da unesemo manju količinu virusa.

Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti za ANDROID i iPHONE

Komentari korisnika (0)


Ostavite komentar