14°C

Beograd

Photo: printscreen

Izvor: Tanjug

Zorana Mihajlović: Energetska bezbednost moguća samo uz ekološku bezbednost

 Izgradnja postrojenja za odsumporavanje dimnih gasova počela je danas u Termoelektrani "Nikola Tesla" B u Obrenovcu, a potpredsednica vlade i ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović je istakla da je to veoma važan projekat za zdraviju životnu sredinu.

Vrednost projekta je 210,8 miliona evra, a rok za završetak projekta i preuzimanje postrojenja od strane EPS-a je predviđen u martu 2024.godine.

Mihajlović je poručila da mora više da se ulaže novca u zaštitu životne sredine kako bi mogli da imamo dovoljno struje.

-Energetka bezbednost je jednaka ekološkoj bezbenosti- istakla je Mihajlović.

Mihajlović je položila kamen temeljac zajedno sa ministarkom zaštite životne sredine Irena Vujović i v.d. generalnog direktora EPS-a Milorad Grčić. Prisustvovao je i ambasador Japana u Srbiji Tokahita Kacumata.

Mihajlović je dodala da je još važanija vizija ako hoćemo velike promene.

OVO MORATE ZNATI

KRKOBABIĆ IMA REŠENJE: Od njih zavisi budućnost Srbije

SVETSKI DAN BORBE PROTIV HIV-a: Od januara do novembra inficirano 55 osoba

KORONA NE JENJAVA! Proglašena vanredna situacija na teritoriji Sombora

VANREDNA SITUACIJA I U IVANJICI! Specijalna bolnica prelazi u KOVID SISTEM

-Nekada ranije bilo je više načina da se promene ne realizuju nego što je bilo želje i energije da te promene budu brže, posebno ako govorimo o zaštiti životne sredine. Da svima bude jasno, nema dovoljno električne energije ako se oslonimo samo na proizvodnju iz uglja.

Kako je rekla, energetska bezbednost je jednako važna kao i ekološka bezbednost i da ako nemamo ulaganja u smanjenje emisija štetnih gasova to znači i da termoalektrane ne mogu da nastave da rade.

-Sve ovo je moralo da se rešava mnogo pre, ali važno je da smo počeli i svi projekti u EPS realizovaće se mnogo brže, kako ovaj tako i projekat odsumporavanja u Kostolcu, da završi probni rad i da dobije dozvolu- izjavila je ona.

Mihajlović je dodala da su godišnje emisije sumpor dioksida 300.000 tona odnosno šest puta više nego što je dozvoljeno i po našim i EU zakonima.

Ako stavimo sa strane EU, naš zadatak je da očuvamo zdravlje građana i u narednom periodu redefinisaćemo investicione planove, navela je ona.

Napomenula je da je od 2002. do 2019. godine EPS uložio u zaštitu životne sredine samo 390 miliona evra, što nije ohrabrujuće.

-Trenutno projekti u EPS-u koji se tiču životne sredine vredni su oko 600 miliona evra, od čega je potrošeno 170 miliona evra. Mora brže. To znači da se u prethodnih oko 20 godina se prosečno ulagalo godišnje oko 40 miliona evra u zaštitu životne sredine. Uporedite to sa prihodima EPS-a, ne možemo biti zadovoljni.

Mora da se radi brže, ulaganja i životnu sredinu znače i opstanak EPS-a, poručila je Mihajlović.

Ministarka zaštite životne sredine Irena Vujović je podsedila da je prošle godine počela gradnja na postrojenju na TENT A i naglasila da će ta dva postrojenja znacajno uticati na nivo zaštite životne sredine i doprineti bržem usaglašavanju sa standrima EU.

Vujović je rekla da je odsumporavanje imperativ u zaštiti životne sredine, a naračito kada se govori o kvalitetu vazduha i da će zahvaljujući postrojenju na TENT B biti smanjena emisija sumpor dioksida za 97 odsto što je, dodaje, od izuzetnog značaja.

U poslednjih šest godina uloženo je, kaže, 400 miliona evra u ovakve projekte za koje navodi da će značajno poboljšati i životnu sredinu i zdravlje građana.

-Srbija koja se nalazi na putu ka EU, koja prilagođava svoje standarde EU i koja prilagođava regulative i propise u sklopi poglavlja 27 svakako ovakva postrojenja doprinose bržem delovanju i usaglašavanju sa svim standardima EU-rekla je Vujović.

V.d. generalnog direktora EPS-a Milorad Grčić izjavio je da će postrojenje za odsumporavanje dimnih gasova za Termoelektranu "Nikola Tesla B" u Obrenovcu, za koji je danas postavljen kamen temeljac, smanjiti nivo zagađenja vazduha, ali i poboljašati energetsku efikanost u zemlji.

SAZNAJTE JOŠ...

TEŽAK UDES KOD SMEDEREVA: Sudar automobila i teretnog vozila

BRNABIĆ: Želimo da građani biraju koju žele vakcinu

VULIN: Srbija neće prepustiti ni centimetar svoje teritorije

POBEDA KOŠARKAŠA SRBIJE PROTIV FINSKE! ORLOVI na korak do EP! (FOTO)

Grčić je istakao da je vrednost izgradnje ovog projekta 210 miliona evra, a da će oko 120 miliona evra biti realizovano korz rad domaćih firmi.

Naglasio je da je to veoma važno za rast domaće privrede, jer EPS utiče direktno na rast BDP-a tri odsto na nivou godine i još tri odsto indirektno kroz građevinu i ostale grane.

Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti za ANDROID i iPHONE

Izgradnjom postrojenja za odsumporavanje dimnih gasova za oba bloka TE Nikola Tesla B, očekuje se smanjenje ukupne količine emisija sumpor-dioksida sa 3000 mg/Nm kubnih i njihovo svođenje na nivo od 130 mg/Nm kubnih.

Procesom odsumporavanja dimnih gasova nastaje gips koji je "euro" kvaliteta (više od 95 odsto čistoće) koji ima veliku primenu u građevinarstvu, a pomešan sa pepelom i šljakom koristi se u izgradnji saobraćajnica.

Puštanjem u rad ovog postrojenja, dodatno, nivo emitovanih čvrstih čestica u atmosferu sa sadašnjih 50 mg/Nm kubnih smanjuje na ispod 10 mg/Nm kubnih.

Izgradnjom postrojenja za odsumporavanje dimnih gasova produžava se radni vek TENT B.

Komentari korisnika (0)


Ostavite komentar