3°C

Beograd

Photo: arhiva

Izvor: Tanjug

LAJČAK: Volja za dijalogom i u Beogradu i u Prištini, susret pre leta!

Specijalni izaslanik EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak izjavio je večeras da i u Beogradu i Prištini postoji volja za dijalogom i "apsolutno razumevanje" da on nema alternativu i dodao da pre leta očekuje da dođe do susreta predsednika Srbije Aleksandra Vučića i lidera Pokreta Samoopredeljenje Aljbina Kutrija.

-Glavni zaključak mojih razgovora u Prištini i Beogradu je da postoji volja za dijalogom, da postoji apsolutno razumevanje da dijalog nema alterantivu i da je dijalog apsolutno ključan za normalizaciju odnosa i evropski put, ali i za normalnu atmosferu između Kosova i Srbije -rekao je Lajčak. 

ZANIMAĆE VAS

VLADIKA ATANASIJE JEVTIĆ PREMINUO!

PLANETI ZEMLJI PRETI PROPAST! Sunce bi uskoro moglo da nas SPRŽI!

SRBIJA I VUČIĆ UJEDINILI REGION: Uz komšije kada je najteže!

NOVI REKORD SRBIJE! Testirano više od tri miliona građana!

Kako je naglasio, nijedan od aktera sa kojima se susreo na KiM i u Srbiji nije postavio pitanje da li potreban dijalog.

-To je ključna poruka koju nosim sa sobom u Brisel -poručio je Lajčak.

Na pitanje da li je reč o tehničkom ili političkom dijalogu, Lajčak je rekao da ne vidi da postoije dva dijaloga, već da postoji samo jedan dijalog, koji je politički po definiciji.

On je podsetio da je 10 godina dijalog vodio visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost

-Deset godina je dovoljno dugo za pregovarački proces. Sa dolaskom nove Evropske komisije doneta je odluka da moramo da se fokusiramo na taj proces i da imamo nekoga ko će u EU da prati i bavi se tim procesom 24 sata dnevno sedam dana u nedelji i da to što pregovaramo bude jedan sveobuhvatan sporazum o normalizacij odnosa između Kosova i Srbije- rekao je Lajčak.

Kako je naglasio, taj sporazum treba da reši sva otvorena pitanja "jednom i zauvek".

-To znači sva otvorena pitanja koja do sada nisu bila na stolu, ali i ona koja jesu dogovorena, ali nisu ispunjena ili su samo delimično ispunjena- objasnio je on.

On je dodao da je jedan od glavnih ciljeva njegove posete bio da se sastane sa Kurtijem kao pobednikom na izborima na KiM i da sa njim razgovara o dijalogu i nastavku tog procesa.

-On nije bio upućen u dijalog, pa je za mene bilo bitno da od mene dobije punu informaciju o dijalogu. Zaključak naših razgovora, a proveli smo više od tri sata zajedno je da on razume da je dijalog potreban, on je spreman za nastavak i on je taj koji će da vodi delegaciju Kosova. Sperman je da dođe u Brisel i sastane sa Vučićem. To treba da se dogodi u razumno brzo vreme nakon formiranja institucija-naglasio je Lajčak.

On je dodao da ima dovoljno prostora za taj proces.

PROČITAJTE JOŠ

Velji Nevolji uskoro ističe pritvor! OVO JE NAREDNI POTEZ TUŽILAŠTVA!

VAŽNO ZA SVE VOZAČE: Promenjeni propisi! TRI NOVA SAOBRAĆAJNA ZNAKA!

AMSS: Povoljni uslovi za vožnju! Ponegde moguća magla!

Direktor KC Niš upozorava: KADA PROĐE KOVID KRENUĆE DRUGE BOLESTI!

-Kurti ubeđen da sva pitanja može da reši relativno brzo. Mi imamo sigurno do kraja godine dovoljno prostora da se usredsredimo na dijalog jer Srbija očekuje izbore za godinu dana, otrpilike sledeće godine na proleće. Imamo dovoljno prostora i očekujem da će prvi sastanak u razumno vreme nakon formiranja svih potrebnih institucija sigurno biti pre leta -naveo je Lajčak.

Naglasio je i da dijalog ispunjava nekoliko funckija, od kojih je, kako je naveo, glavno da se dogovori sporazum.

-Osim toga, dijalog je i jedina platfomra za razgovor između Beograda i Prištine,uz prisustvo EU- naveo je Lajčak.

Kako je dodao, iskustvo pokazuje da ako nema dijaloga, onda nema platforme za rešavanje pitanja.

-I onda se to rešava porukama preko medija, što nije najefikasniji način rešavanja. Ako nema dijaloga tenzije rastu, ako ima tenzije padaju. Svim partnerima je jasno, svi znaju da je dijalog potreban- naglasio je Lajčak.

Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti za ANDROID i iPHONE.

Komentari korisnika (0)


Ostavite komentar