4°C

Beograd

Photo: Arhiva

Izvor: Tanjug

CRNA GORA: Roditelji ljuti zbog odluke da se ne može učiti SRPSKI JEZIK!

Zaštitnik ljudskih prava i sloboda u Crnoj Gori utvrdio je da nije povređeno pravo deteta na obrazovanje, odbijanjem škole u Donjoj Gorici da mu službeni jezik bude srpski.

Otac učenika Osnovne škole "Vlado Milić" u Donjoj Gorici tražio je da njegovom detu službeni jezik bude "Srpski jezik i književnost".

OVO MORATE ZNATI

SVETSKI DAN BORBE PROTIV HIV-a: Od januara do novembra inficirano 55 osoba

KORONA NE JENJAVA! Proglašena vanredna situacija na teritoriji Sombora

VANREDNA SITUACIJA I U IVANJICI! Specijalna bolnica prelazi u KOVID SISTEM

STANJE SVE GORE: Još jedan grad u Srbiji proglasio VANREDNU SITUACIJU!

U mišljenju Zaštitnika se ističe da je naziv predmetnog programa "Crnogorski-srpski, bosanski, hrvatski jezik i književnost", koji je obavezan predmet za osnovnu školu.

Podseća se da je korišćenjem dubleta učenicima omogućeno da koriste jotovane i nejotovane oblike reči, te da su ćirilično i latinično pismo ravnopravni.

Roditelj smatra da njegovo dete ne treba da izučava gradivo koje u sebi sadrži “nova slova koja su uvedena u Crnogorski-srpski, bosanski i hrvatski jezik i književnost“.

SAZNAJTE JOŠ...

POBEDA KOŠARKAŠA SRBIJE PROTIV FINSKE! ORLOVI na korak do EP! (FOTO)

Užas kod Gadžinog Hana: Pronađeno telo u lokvi krvi!

PRVA SERIJA "SPUTNJIK V": Bolnica u Rusiji počela da vakciniše civile protiv korone!

S tim u vezi obratio se učiteljici, od koje je dobio informaciju da "dete mora da pređe sva slova koja se nalaze u literaturi ali da ne mora da ih primenjuje, te da nadležno ministarstvo mora da donese odluku po tom pitanju kako bi je škola mogla primenjivati".

Roditelj smatra da ovo pitanje nije jasno definisano, jer dete ne može da preskače reči u kojima su slova koja su naknadno uvedena. 

Smatra i da shodno Ustavu Crne Gore, dete može da se školuje na svom maternjem jeziku koji je i jezik u službenoj upotrebi, te da bi u protivnom detetu bila povređena prava, navodi se u pritužbi roditelja.

Stav Zaštitnika je da svi učenici treba da savladaju sva slova predviđena programom, a imaju mogućnost da ih ukoliko ne žele, ne koriste u usmenoj i pisanoj komunikaciji.

-U školama su u ravnopravnoj upotrebi ćirilično i latinično pismo, kao ustavna garancija, što podrazumeva da su u Crnoj Gori oba pisma matična i da ni jedno od njih nema karakter pomoćnog pisma, pa imaju isti dignitet -navodi se u obrazloženju Zaštitnika.

- Iz navedenog proizilazi da se izučavanjem crnogorskog jezika, odnosno njegovih posebnosti u odnosu na ostale jezike, ne dovodi u pitanje ostvarivanje prava na obrazovanje dece koja koriste druge jezike, odnosno jezike koji su u službenoj upotrebi. Deca koja koriste gramatiku i pravopis Srpskog jezika, imaju pravo da se u usmenoj i pisanoj komunikaciji služe svojim jezikom -zaključeno je u izveštaju Zaštitnika.

Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti za ANDROID i iPHONE

Komentari korisnika (0)


Ostavite komentar