7°C

Beograd

Photo: Pixabay

Izvor: HappyBSC

U LUBENICI JE IZAZOV Pet dana do savršene linije

Kažu da jedna jabuka dnevno osigurava da ostanemo zdravi, ali nije samo ovo voće jedino koje nosi to prestižno priznanje. Tu je i - lubenica. Ukusna, osvežavajuća, zdrava i jeftina.

Ovo letnje voće sadrži 92 posto vode što je odlična opcija za sve one ljude koji žele da smršaju. Voda u lubenici podstiče mršavljenje ispiranjem toksina i obuzdavanjem apetita. Konzumiranje lubenice osiguraće vam hidrataciju, a kada unosite puno vode, vaše telo može da radi optimalno. Takođe, konzumiranjem lubenice nećete osećati ni glad ni žeđ, pa nećete uzimati nezdrav pića i hranu. Ovo voće sadrži 1,1 grama vlakana, što će vam pomoći da se osećate sito.

Istraživanje Univerziteta u Kentakiju pokazalo je da konzumacija lubenice može poboljšati lipidni profil i smanjiti nagomilavanje masti. Što je još bolje, studija španskog univerziteta Polithnka de Kartagena otkrila je da sok od lubenice pomaže u smanjenju bola u mišićima. To je sjajna vest ako naporno trenirate.

Zahvaljujući svim zdravstvenim prednostima lubenice, dijeta s lubenicom je najnoviji velnes trend. Dijeta s lubenicom pomaže vam da se rešite viška vode, toksina, soli i drugih nečistoća u vašem telu. Na dijeti budite od pet do sedam dana. Dijeta ima nekoliko verzija s specifičnostima koje se razlikuju. Najpopularnija je detoksikacijska dijeta.

U prvoj fazi ove dijete jedete samo lubenicu tri dana. Nakon toga nastavite s uobičajenom ishranom ili postupno dodajete drugu hranu svojoj prehrani. Zatim dodajte i svoje svakodnevne obroke, s tim da večeru možete zameniti s porcijom lubenice. Umesto sokova konzumirajte samo vodu ili sok od lubenice. Takođe ako žudite za desertom lubenica može biti sjajna zamena. Osim toga, lubenica je puna vitamina i minerala, poput vitamina C i A, beta karotena, kalijuma i likopena.

Lubenica dijetom možete izgubiti i do pet kilograma za sedam dana. Kao i sve druge detoksikacijska dijete i dijeta s lubenicom je restriktivna, a budući da konzumirate tako puno vode možete imati problema sa dijarejom ili nadutosti. Ova dijeta se ne preporučuje trudnicama i osobama s oslabljenim imunološkim sistemom. Međutim, ako ste zdravi, ova dijeta vam ne može naškoditi.

Komentari korisnika (0)


Ostavite komentar

Povezane vesti