4°C

Beograd

Photo: pixabay

Izvor: happyBSC

ZA ZDRAVA PLUĆA Ovih 20 namirnica najbolje su za besprekorne disajne puteve

Održavanje zdravlja pluća je presudno da biste se osećali dobro, ali brojni faktori, poput konzumiranja cigareta i izloženosti toksinima iz okoline, mogu narušiti zdravlje ovog važnog organa. U tome se zasigurno ne smeju zapostaviti prehrambene navike.

U doba pandemije koronavirusa, koji posebno napada pluća, stručnjaci glasnije nego ikad podsećaju na brojne načine održavanja zdravlja pluća. Jedan od njih je pridržavanje prehrani bogatoj hranjivim sastojcima koja može pomoći u zaštiti, ali i obnovi pluća. Ovo je lista od 20 namirnica koje mogu poboljšati funkciju pluća.

1. Cvekla i repa

Cvekla i repa su bogate nitratima koji dokazano poboljšavaju funkciju pluća. Nitrati pomažu u opuštanju krvnih žila, smanjuju krvni pritisak i optimiziraju unos kiseonika.

2. Paprika

Paprika je jedan od najbogatijih izvora vitamina C koji deluje kao moćan antioksidans u vašem telu. Unos vitamina C u organizam posebno je važan za pušače kojima se preporučuje veća dnevna doza ovog vitamina nego nepušačima, čime poboljšavaju funkciju pluća. Konzumacija samo jedne slatke crvene paprike srednje veličine pruža čak 169 posto preporučenog dnevnog unosa vitamina C.

3. Jabuka

Istraživanja su pokazala da je konzumacija pet ili više jabuka nedeljno povezana s većom plućnom funkcijom i smanjenim rizikom od razvoja hronične bolesti pluća. Unos jabuka povezan je i s manjim rizikom od astme i raka pluća. Razlog tome može biti velika koncentracija antioksidansa u jabukama, uključujući flavonoide i vitamin C.

4. Tikva

Tikva sadrži mnoštvo jedinjenja koja pomažu u održavanju zdravlja pluća. Posebno je bogata karotenoidima koji imaju moćna antioksidativna i protivupalna svojstva. Pušači posebno mogu imati značajne koristi od konzumiranja hrane bogate karotenoidima, upravo poput tikve.

5. Kurkuma

Kurkuma se često koristi za unapređenje celokupnog zdravlja zbog svojih snažnih antioksidativnih i protivupalnih efekata. Kurkumin, glavna aktivna komponenta kurkume, može biti posebno koristan kao podrška plućnoj funkciji.

6. Paradajz

Paradajz je jedan od najbogatijih dijetalnih izvora likopena, karotenoidnog antioksidansa koji je povezan s poboljšanjem zdravlja pluća. Pokazalo se da konzumacija proizvoda od paradajza smanjuje upalu disajnih puteva kod osoba s astmom.

7. Borovnica

Borovnice obiluju hranjivim svojstvima, a njihova konzumacija povezana je s nizom zdravstvenih blagodeti, uključujući zaštitu i očuvanje zdravlja pluća. Borovnice su bogat izvor antocijanina koji dokazano štite plućno tkivo od oštećenja.

8. Zeleni čaj

Zeleni čaj je napitak koji impresivno deluje na zdravlje. Njegova antioksidativna i protivupalna dejstva pomažu u lečenju plućne fibroze, bolesti koju karakterišu progresivni ožiljci plućnog tkiva koji ugrožavaju plućnu funkciju.

9. Crveni kupus

Crveni kupus je pristupačan i bogat izvor antocijana, biljnih pigmenata koji ovom povrću daju živopisnu boju. Unos antocijana u organizam povezan je s poboljšanjem funkcije pluća.

10. Pasulj

Sadrži jedinjenja koja se nazivaju izoflavoni. Ishrana bogata izoflavonima povezana je sa smanjenim rizikom od brojnih bolesti, uključujući HOBP (hronična plućna bolest). Konzumacija izoflavona posebno pomaže kod otežanog disanja.

11. Maslinovo ulje

Konzumacija maslinovog ulja pomaže u zaštiti od respiratornih bolesti poput astme. Maslinovo ulje je  koncentrisan izvor protivupalin antioksidansa, uključujući polifenole i vitamin E.

12. Ostrige

Pune su hranjivih sastojaka koji su neophodni za zdravlje pluća, uključujući cink, selen, vitamin B i bakar. Istraživanja pokazuju da ljudi s višim nivoima selena i bakra u krvi imaju bolju plućnu funkciju u poređenju s onima kod kojih je niži nivo ovih hranjivih sastojaka.

13. Jogurt

Jogurt je bogat kalcijujom, kalijumom, fosforom i selenom, hranjivim sastojcima koji mogu pomoći u jačanju plućne funkcije.

14. Brazilski orah

Brazilski orasi su među najbogatijim izvorima selena koje možete pojesti. Jedan brazilski orah može sadržati više od 150 preporučenog dnevnog unosa ove važne hranjive tvari. Istraživanja pokazuju da visok unos selena može pomoći u zaštiti od karcinoma pluća, poboljšati respiratorne funkcije kod osoba s astmom, ali i unaprediti imunološku funkciju organizma.

15. Kafa

Pored toga što pruža energiju, jutarnja šoljica kafe može pomoći i u zaštiti od respiratornih bolesti. Kofein deluje kao vazodilatator, što znači da pomaže u otvaranju krvnih žila i može pomoći u smanjenju simptoma astme, barem kratkoročno.

16. Blitva

Blitva je veliki izbor magnezijuma koji pomaže u zaštiti od upalnih procesa, ali i boljoj funkciji i opuštenosti bronhija, sićušnih disajnih puteva u plućima.

17. Ječam

Ječam je hranjivo zrno koje sadrži puno vlakana. Pokazalo se da dijeta bogata vlaknima i celovitim žitaricama može smanjiti rizik od smrtnosti od bolesti povezanih s plućima.

18. Inćuni

Inćuni su malene ribe prepune omega-3 masti, kao i drugih hranjivih sastojaka koji pomažu održavanju zdravih pluća.

19. Leća

Leća je bogata mnogim hranjivim sastojcima koji pomažu u poboljšanju funkcije pluća, uključujući magnezijum, gvožđe, bakar i kalijum. Mediteranska prehrana koja je povezana s poboljšanjem zdravlja pluća, izuzetno je bogata mahunarkama poput leće.

20. Kakao

Proizvodi od kakaa i tamne čokolade sadrže puno flavonoidnih antioksidanata, ali i spoj nazvan teobromin, koji pomažu u opuštanju disajnih puteva. Unos kakaa povezan je s manjim rizikom od alergijskih respiratornih simptoma i može pomoći u zaštiti od karcinoma pluća.

Komentari korisnika (0)


Ostavite komentar