23°C

Beograd

Photo: Youtube/Printscreen /Ben Sedin

Izvor: Tanjug

ZATVOREN FESTIVAL francuskog filma na Kosančićevom vencu premijerom drame "Pod zvezdama Pariza"

Premijerom drame "Pod zvezdama Pariza" reditelja Klausa Dreksela, sinoć je zvanično zatvoren Festival francuskog filma na Kosančićevom vencu, a sam reditelj se pre projekcije obratio publici putem video linka, saopštili su organizatori.

VAŽNO:

VESIĆ U "DOBRO JUTRO SRBIJO": Kakva god kazna da bude za "bahatog" vozača - ona nikada neće vratiti malog Stefana!

VUČIĆ o kandidaturi za predsednika Srbije: POBEDIĆE NORMALNA I PRISTOJNA SRBIJA

EKSKLUZIVNO ZA HAPPY TV: OVAKVA JE ATMOSFERA U TOKIJU, naši sportisti su spremni za NOVE POBEDE NA OI

VREMENSKA PROGNOZA ZA PONEDELJAK: Vraćaju se PAKLENE VRUĆINE, ali nas večeras čeka i NAGLA PROMENA!

Kako je otkrio režiser, film je inspirisan njegovim dokumentarnim delom "Na kraju sveta", koji je snimao od 2012. do 2013. godine i čija je glavna tema bio život beskućnika, sa kojima je boravio godinu dana.

"Nekoliko godina kasnije, na naše veliko iznenađenje kontaktirala nas je Katrin Fro, koja je i glavni akter u "Pod zvezama Pariza" , tako da smo uz njenu veliku pomoć, želeli da u filmu istaknemo ženski lik. Cilj nam je bio da film sa jedne strane podseća na bajku, a sa druge da oslikava surovi realizam", naglasio je Dreksel.

Film je prethodno prikazan i u Kombank Dvorani u nešto ranijem terminu, a i na toj projekciji se čuveni reditelj obratio gledaocima, ne krijući oduševljenje što upravo njegov film zatvara treće izdanje Festivala francuskog filma.

Pored poznate glumice Katrin Fro, uloge u ovom dirljivom, životnom filmu tumače glumica i rediteljka Dominik Fro i Mahmadi Iafa, poznat po aktuelnoj francuskoj seriji „Obećavam ti“.

Radnja filma prati život junakinje Kristine, beskućnice u Parizu, koja jedne zimske noći sreće Sulija, osmogodišnjeg eritrejskog dečaka.

Vezani svojim marginalnim uslovima, zajedno kreću na emotivno putovanje kako bi pronašli njegovu majku u Parizu.

Tokom pet festivalskih dana prikazano je 12 ostvarenja savremene francuske kinematografije na tri lokacije - Kosančićevom vencu, Kombank Dvorani i onlajn platformi "MojOFF", nastaloj u doba pandemije 2020.

Festival je 21. jula otvoren filmom "Francuska" Bruna Dumona, gde glavnu ulogu ima Lea Sejdu, dobitnica Zlatne Palme 2013, poznata i po hitu "Spektra" (2015) o Džemsu Bondu, koja ima i novi film "Francuska depeša" što izlazi u oktobru, kao i najnoviju avanturu o agentu 007 - "Nema vremena za umiranje".

Ovogodišnji partneri festivala bili su Ministarstvo kulture i informisanja, Opština Stari Grad, francuski kanal TV 5 Monde, Unifrance i MojOFF.

Komentari korisnika (0)


Ostavite komentar