0°C

Beograd

Photo: Instagram/Printscreen/_ivo_andric_

Izvor: ivoandric.org.rs/HAPPY BSC

ODLUKA O ANDRIĆEVOJ NAGRADI: Evo kome je dodeljena!

Golden Rose ad

Andrićeva nagrada
PROČITAJTE JOŠ: Preminuo glumac Nenad Nenadović!

Prema testamentarnoj volji Ive Andrića, Zadužbina Ive Andrića 1976. godine ustanovila je Andrićevu nagradu za najbolju pripovetku, ciklus, odnosno zbirku pripovedaka objavljene na srpskom jeziku između 1. januara i 31. decembra prethodne godine.

PROČITAJTE JOŠMOGLO JE DA SE DESI ONO NAJGORE! Severinu na nastupu umalo ubila struja! (VIDEO)

Žiri Andrićeve nagrade, u sastavu: prof. dr Aleksandar Jovanović, predsednik, dr Marko Nedić i prof. dr Petar Pijanović, članovi, detaljno razmotrivši zbirke pripovedaka i priče objavljene u periodici 2020. godine, na završnoj sednici održanoj 22. septembra 2021. godine u Zadužbini Ive Andrića, jednoglasno je doneo       

Odluku da se Andrićeva nagrada za 2020. godinu dodeli Dejanu Stojiljkoviću za zbirku pripovedaka  Neonski bluz (Laguna, Beograd).

U najužem izboru bile su i knjige Dejana Simonovića Bezglavo, (Oksimoron, Beograd) i Emsure Hamzić, Skarabej od žada, (Agora, Zrenjanin – Novi Sad).

Spajajući iskonsku žudnju za pripovedanjem sa novim osećanjem istorije i modernim kulturnim senzibilitetetom, Dejan Stojiljković je u zbirci Neonski bluz ostvario niz upečatljivih pripovednih situacija kroz koje se njegovi junaci neprestano kreću između arhetipskog i predačkog nasleđa, sa jedne strane, i naloga savremenog trenutka,  sa druge strane.                        

Članovi Žirija:  Prof. dr Aleksandar Jovanović, predsednik, Dr. Marko Nedić. Prof. dr. Petar Pijanović.

 Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti za ANDROID i iPHONE

Komentari korisnika (0)


Ostavite komentar

Golden Rose ad