23°C

Beograd

Photo: youtube/twitter

Izvor: happyBSC

RUSIJA POBEDILA U RATU Lansirana moćna raketa "Angar" (GALERIJA, VIDEO)

Rusija je obavila drugo uspešno lansiranje nove rakete pod nazivom "Angara".

Radi se o prvoj uspešno razvijenoj raketi od raspada Sovjetskog Saveza, kao i prvom lansiranju nakon šest godina od debitantskog leta. Ruska svemirska agencija Roskosmos je potvrdila uspešno lansiranje rakete sledeće generacije "Angara-A5", koja je iskorišćena za testiranje transporta, odnosno podizanja tereta. Lansiranje je obavljeno u Plesetsku.

- Nakon 12 minuta i 28 sekundi od početka misije, orbitalni blok koji se sastoji od Breeze-M gornje faze i tereta, odvojio se od treće faze - saopšteno je iz Roscosmosa.

Kao što je navedeno, raketa "Angara" je prethodno lansirana samo jednom i to u decembru 2014. godine. U julu iste godine je testirana lakša verzija rakete.

Rakete "Angara" su dobile ime po sibirskoj reci, a predstavljaju prve članove nove porodicu raketa zasnovanu nakon raspada Sovjetskog Saveza. Dizajnirane su da zamene stare "Proton" rakete koje potiču iz šezdesetih godina prošlog veka, a koje su doživele nekoliko sramotnih neuspeha proteklih godina.

Ruski predsednik Vladimir Putin se nada da će ove rakete preporoditi rusku svemirsku industriju i smanjiti zavisnost od ostalih zemalja članicama bivšeg saveza. Takođe, raketa "Angara" je ekološki prihvatljivija od prethodnih modela jer koristi kiseonik i kerozin za gorivo umesto kolosalno toksičnog heptila.

Rusi su poslali prvog čovjeka u svemir 1961. godine, a četiri godine kasnije su lansirali prvi satelit. Međutim, od raspada SSSR-a 1991. godine usledili su brojni korupcijski skandali, razni problemi, a potom i gubljenje skupih letelica i satelita.

Komentari korisnika (0)


Ostavite komentar