23°C

Beograd

Photo: Roskosmos

Izvor: happyBSC

SVEMIRSKA ŠETNJA Pogledajte ruskog kosmonauta u ekspediciji (VIDEO)

Ruska svemirska agencija Roskosmos se priprema za zamenu modula Međunarodne svemirske stanice (ISS), a kosmonaut koji radi na projektu je objavio video svoje prve svemirske šetnje.

Sergej Kud-Sverchkov je na društvenim mrežama obavio kratki četvorominutni video svoje prve svemirske šetnje koja je trajala sedam sati. On je zajedno s komandantom Ekspedicije 64 Sergeyjem Razhikovim radio na uklanjanju delova Pirs modula 18. novembra, a za obavljanje tog zadatka im je bilo potrebno šest sati i 47 minuta.

Ovo je bila prva svemirska šetnja i zadatak u vakumuu za oba kosmonauta.

Kud-Sverchkov je izlazak iz ISS-a uporedio s penjanjem na planinu, a rad u senci ga je podsetio na ronjenje u pećini, jer ništa nije bilo vidljivo osim opreme koju je osvetljavalo njegovo svetlo. Zadatak koji je obavljao je bio jednak treningu koji je prošao u kompleksu Juri Gagarin u Moskvi.

Kosmonauti su zamenili tablet na modulu Zvezda te su uklonili neku opremu s Pirsa koji će uskoro biti penzionisan i zamenjen modulom Nauka. Ovaj novi modul će biti lansiran s kosmodroma Bajkon u Kazahstanu. Sledeća planirana šetnja pod nazovim EVA-48 podrazumeva pripremu za odvajanje modula Pirs i dolazak Nauke.

Prvu svemirsku šetju obavio je sovjetski kosmonaut Aleksej Leonov u aprilu 1965. godine, a trajala je 12 minuta i devet sekundi.

Komentari korisnika (0)


Ostavite komentar