23°C

Beograd

Photo: pixabay

Izvor: happyBSC

VELIKI USPEH Naučnici pretvorili ugljen-dioksid u avionsko gorivo

Naučnici sa Univerziteta u Oksfordu možda su pronašli način kako da se smanji zagađenje izazvano avio saobraćajem. Oni su uspeli da pretvore ugljen dioksid (CO2) u gorivo s nultom emisijom otrovnih gasova.

OVO MORATE ZNATI

BEBA OD PET MESECI JE HEROJ NACIJE: Milena već imala tri operacije i šest ciklusa hemioterapije

OTKRIVENI! DROGA U TOVARU BANANA: Srbi i Crnogorci švercovali kokain?!

OPREZ, OPASNE GREJALICE Povlače se sa tržišta zbog neispravnih grejača

UPOZORENJE ZA VREME MESECA U RAKU: Nikako ne radite ovo 30. DECEMBRA

Tehnika se sastoji od zagrevanja mešavine limunske kiseline, vodonika i katalizatora sastavljenog od gvožđa, mangana i kalijuma, kako bi se CO2 pretvorio u tekuće gorivo za pogon mlaznih aviona, piše "Engadget". Takav pristup je jeftin, jednostavan i koristi materijale kojih ima u izobilju, a znatno je jeftiniji od procesa pretvaranja hidrogena i vode u gorivo.

Gorivo je trenutno proizvedeno samo u laboratorijskim uslovima i u minimalnim količinama (samo nekoliko grama), ali predstavlja veliki napredak u proizvodnji goriva koja ne zagađuju okolinu, navodi se.

SVE O SPORTU

KRALJ BELOG SPORTA POTPISAO UGOVOR SA FIFA: Sprema tenisku LIGU ŠAMPIONA

FANTASTIČAN SRBIN NAPRAVIO ČUDO: NOVI TRIPL-DABL I REKORD KARIJERE! Uradio nešto što niko nije od 1968. godine

ČASTIO SE ZA BOŽIĆ Zlatan Ibrahimović se otvorio i obradovao - sebe

Naravno, za komercijalnu upotrebu potrebno je još puno rada i usavršavanja tehnika i procesa. Trenutno, još uvek nije pronađen način kako efikasno prikupiti ogromne količine ugljikovog dioksida.

Naučnici su u potrazi za industrijskim partnerima, koji bi im omogućili masovnu proizvodnju. Kad bi u tome uspeli, dobili bi još jednu alternativu koja bi bila izuzetno popularna za avio prevoznike.

Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti za ANDROID i iPHONE.

Komentari korisnika (0)


Ostavite komentar