23°C

Beograd

Photo: arhiva

Izvor: Sputnjik

NEVEROVATNO OTKRIĆE NAUČNIKA! Uspeli da ukrote misteriozni radioaktivni element koji NE POSTOJI U PRIRODI!!

Naučnici sa univerziteta u Kaliforniji prvi put su uspeli da proizvedu i održe misteriozni radioaktivni ajnštajnijum, neuhvatljivi 99. element u periodnom sistemu, omogućavajući da se neka od njegovih svojstava prvi put okarakterišu.

NE PROPUSTITE: 

UŽAS NA VOŽDOVCU! Pucao na DECU dok su imala čas fizičkog!

IMUNIZACIJA U SRBIJI: Više od 20 hiljada revakcinisanih građana!

KORONA U GRADOVIMA: Ovo su žarišta Srbije!

KORONA NE JENJAVA! Skoro 2.000 novoobolelih!

Nenad Popović: RUSKA VAKCINA KREĆE SA PROIZVODNJOM U SRBIJI

Na Zemlji ajnštajnijum ne postoji u prirodnom stanju, on je takozvani "sintetički element" otkriven prilikom ispitivanja prve hidrogenske bombe 1952. godine.

Od tada je izvedeno vrlo malo eksperimenata sa ajnštajnijumom, jer je izuzetno radioaktivan i teško ga je proizvesti.

Tokom 70 godina izotopi ajnštajnijuma bili su frustrirajuće teški za proučavanje. Ili ih je previše teško napraviti, ili se održe prekratko, a ono malo dragoceno stvorenog počinje da se raspada jako brzo.

Rani napori šezdesetih godina prošlog veka proizveli su taman toliko elementa da se može videti golim okom, minimalnih 10 nanograma. Kasniji pokušaji su imali malo bolje rezultate.

Ovog puta istraživači su pronašli oko 200 nanograma izotopa ajnštajnijuma E-254.

PROČITAJTE JOŠ:

ANA BRNABIĆ na listi BARBRE STREJSEND: "Žene koje dolaze"(VIDEO)

POROĐAJ UŽIVO: Zbog korone nije primljena u bolnicu, imala je samo jedan izbor! (VIDEO)

SKANDAL! Tadićev saigrač najuren iz fudbala na godinu dana zbog ŽENE!

PUCNJAVA U SARAJEVU: Uhapsen državljanin Srbije

Ovo osnovno svojstvo određuje kako će se ajnštajnijum vezati za druge atome i molekule i ključno je za razumevanje vrsta hemijskih interakcija koje on može imati.

- O ajnštajnijumu se ne zna mnogo - rekla je autorka rada i hemičar teških elemenata Rebeka Abergel iz Nacionalne laboratorije Lorens Berkli u Kaliforniji, prenosi portal "Sajens alert".

- Izvanredno je dostignuće što smo mogli da radimo sa ovako malom količinom materijala i da se bavimo neorganskom hemijom. Značajno je jer što više razumemo hemijsko ponašanje [ajnštajnijuma], to više možemo primeniti ovo znanje za razvoj novih materijala ili novih tehnologija - dodala je ona.

To bi, objasnila je, moglo da pomogne ne samo u direktnom pronalaženju primena za ajnštajnijuma, već i ostatka aktinida – niza od 15 radioaktivnih elemenata sa atomskim brojevima između 89 i 103.

Istovremeno, nova otkrića takođe mogu pomoći hemičarima da identifikuju nove trendove unutar elemenata koji čine periodni sistem.

Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti za ANDROID i iPHONE. 

Komentari korisnika (0)


Ostavite komentar