25°C

Beograd

Photo: twiterprinskrin

Izvor: srbijadanas

NASA došla do novih saznanja o zivotu na MARSU

Mali helikopter nazvan Ingenuity, koji je na Mars stigao sklopljen u rover Perseverance, trebalo bi da poleti 11. aprila, saopštila je NASA.

 - Mars Helikopter priprema se da uradi nešto što još nikada nije izvedeno - kontrolisani let na drugoj planeti - objavila je NASA. Fotografije koje snimi helikopter i drugi podaci stići će na zemlju sledećeg dana, 12. aprila.

Mali helikopter, težak 1.8 kilograma, već je poslao svoj prvi izveštaj kontrolnom centru u Pasadeni u Kaliforniji, nakon sletanja Perseverancea. Ingenuity bi trebalo da poleti s platforme dimenzija 10 puta 10 metara. Tokom leta trebalo bi da postigne visinu od oko tri metra, da ostane na jednom mestu tridesetak sekundi, okrene se i vrati na tlo.

ZANIMAĆE VAS

RASPISANO 13 KONKURSA! Subvencije za poslodavce i one koji se samozapošljavaju!

MINISTAR ODGOVORIO: Vladika Atanasije jeste SVETSKI PRIZNAT! Đukanović treba da SE IZVINJAVA!

AUSTRIJANCI ODLUČILI! Evo šta građani te zemlje misle o RUSKOJ VAKCINI!

HUMANOST! Prodata Ronaldova kapitenska traka, novac otišao za LEČENJE MALOG GAVRILA!

Pokreću ga litijumske baterije

Helikopter se napaja litijumskim baterijama i mogao bi da pokuša još nekoliko letova tokom otprilike mesec dana, prkoseći ekstremnim uslovima na Marsu - temperaturi od minus 90 stepeni Celzijusa, niskoj gravitaciji i tankoj atmosferi.Komadić istorije nalazi se u Ingenuityju - mala količina materijala koji je prekrivao jedno od krila aviona braće Rajt koji je preleteo Severnu Karolinu u decembru 1903. godine. Bio je to prvi kontrolisani let na Zemlji.

Rover Perseverance, koji je težak otprilike tonu i veličine je malog automobila, spustio se na Mars u februaru nakon 480 miliona kilometara dugog puta kroz svemir koji je trajao gotovo sedam meseci.

Glavni cilj dvogodišnje misije Perseverancea je potraga za mikrobiološkim životom kog je na Marsu moglo da bude pre tri milijarde godina, otprilike u vreme kad je nastajao život na Zemlji.

Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti za ANDROID i iPHONE.

Komentari korisnika (0)


Ostavite komentar

Povezane vesti