17°C

Beograd

Photo: arhiva

Izvor: ALO

U Rusiji registrovana vakcina protiv korone za životinje! Da li će biti potrebna vakninacija ljubimaca?

Prema najavi ove nedelje, agencija je rekla da je vakcina sada spremna za masovnu proizvodnju, koja treba da proizvede oko 10 hiljada doza dnevno.

usija je registrovala „prvu“ na svetu veterinarsku vakcinu protiv COVID-19 za životinje.

Nazvan Karnivak-Kov, snimak je razvio Federalni centar za zdravlje životinja ( FGBI) , ogranak ruske veterinarske vlasti Rosselkhoznadzor. Prema najavi ove nedelje, agencija je rekla da je vakcina sada spremna za masovnu proizvodnju, koja treba da proizvede oko 10 hiljada doza dnevno.

U FOKUSU:

METEOROLOG ĐURIĆ U "DOBRO JUTRO SRBIJO": Evo kada nam stiže pravo PROLEĆE!

STIGLO 500. DOZA VAKCINA: Premijerka Brnabić dočekala avion (VIDEO)

NEREALNA SCENA NA AUTO-PUTU "MILOŠ VELIKI": Više od deset vozila išlo u kontra smeru! (VIDEO)

OGLASIO SE GRADONAČELNIK BEOGRADA O KOVIDU: Mere idu ka rešavanju problema

Karnivac-Kov će biti komercijalno dostupan u Rusiji, a kurs vakcinacije od dve doze koštaće 588 rubalja (7,72 dolara)

Predklinička ispitivanja vakcine započela su u avgustu 2020. godine, uključujući 130 lisica, 130 mačaka, 130 pasa i 130 ferreta, nakon čega su u oktobru usledila dalja ispitivanja na mačkama, psima i nizu drugih životinja krznaša. Po svemu sudeći, studija je bila uspešna, iako nijedan podatak o istraživanju nije objavljen javno.

„Klinička ispitivanja ... koja su započela u oktobru prošle godine, uključivala su pse, mačke, arktičke lisice, kune, lisice i druge životinje. Rezultati istraživanja omogućavaju nam da zaključimo da je vakcina bezopasna i da ima visoku imunogenu aktivnost, jer su sve testirane vakcinisane životinje u 100% slučajeva razvile antitela na koronavirus “, rekao je u izjavi Konstantin Savenkov, zamenik šefa Rosselkhoznadzora .

Brojni majmuni u zoološkom vrtu u San Diegu u Sjedinjenim Državama nedavno su primili vakcine protiv KOVID-19, ali ovaj snimak se i dalje smatra eksperimentalnim i nije registrovan za široku upotrebu u veterini. Vakcinu je razvila Zoetis, američka farmaceutska kompanija, koja je u početku razvila udarac imajući u vidu pse i mačke. Nejasno je da li će ova veterinarska vakcina biti komercijalno dostupna u bliskoj budućnosti.

Da li bi ste vi vakcinisali svog ljubimca?

Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti za ANDROID i iPHONE.

Komentari korisnika (0)


Ostavite komentar