17°C

Beograd

Photo: arhiva

Izvor: ALO

PRVI PUT USPELI! Naučnici priključili komjuter na ljudski mozak

Tehnološki napredak dolazi mesecima nakon što je Ilon Mask predstavio radni prototip svog moždanog čipa Neuralink ; samo je umesto osobe ugrađena u svinju po imenu Gertruda

Tehnološki napredak dolazi mesecima nakon što je Ilon Mask predstavio radni prototip svog moždanog čipa Neuralink ; samo je umesto osobe ugrađena u svinju po imenu Gertruda.

Ovde su zvučni signali sa Univerziteta Brovn na Rhode Islandu uspostavili vezu između ljudskog mozga i računara, sposobnog za prenos signala sa „rezolucijom od jednog neurona i u punoj širokopojasnoj vernosti“.

Usred rastućeg interesovanja za interfejse mozak-računar (BCI), u studiji su dva učesnika kliničkog ispitivanja imala paralizu (dvojica muškaraca starih 35 i 63 godine, koji su ranije pretrpeli povrede kičmene moždine), koristeći BrainGate sistem sa bežičnim predajnikom u smeru, kliknite i otkucajte na standardnom tablet računaru, prema saopštenju za štampu.

U FOKUSU:

METEOROLOG ĐURIĆ U "DOBRO JUTRO SRBIJO": Evo kada nam stiže pravo PROLEĆE!

STIGLO 500. DOZA VAKCINA: Premijerka Brnabić dočekala avion (VIDEO)

NEREALNA SCENA NA AUTO-PUTU "MILOŠ VELIKI": Više od deset vozila išlo u kontra smeru! (VIDEO)

OGLASIO SE GRADONAČELNIK BEOGRADA O KOVIDU: Mere idu ka rešavanju problema

Objavljen u časopisu o biomedicinskom inženjerstvu , sistem radi pomoću malog predajnika težine nešto više od 40 g. Umesto kablova, jedinica se postavlja na vrh glave korisnika gde se ona „povezuje sa nizom elektroda unutar moždane kore mozga koristeći isti port koji koriste žičani sistemi“.

Neverovatno je da su učesnici uspeli da postignu isti nivo tačnosti i brzine kucanja koristeći tehnologiju BrainGate, za koju kažu da je sposobna da koristi BCI do 24 sata - čak i dok su spavali, kako bi istraživači mogli da nastave sa ispitivanjem podataka.

Džon Simeral, docent inženjerstva na Univerzitetu Brovn i vodeći autor studije, rekao je: „Signali se snimaju i prenose sa odgovarajuće sličnom vernošću, što znači da možemo koristiti iste algoritme dekodiranja koje smo koristili sa žičnom opremom“.

Dodao je: „Jedina razlika je u tome što ljudi više ne moraju biti fizički vezani za našu opremu, što otvara nove mogućnosti u pogledu načina na koji se sistem može koristiti“.

Leigh Hochberg, profesor inženjerstva na univerzitetu i vođa ispitivanja, rekao je: „Pomoću ovog sistema možemo da gledamo moždane aktivnosti kod kuće tokom dužih perioda na način koji je ranije bio gotovo nemoguć. To će nam pomoći da osmislimo algoritme za dekodiranje koji omogućavaju neprimetno, intuitivno, pouzdano obnavljanje komunikacije i mobilnosti za osobe sa paralizom. 

Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti za ANDROID i iPHONE.

Komentari korisnika (0)


Ostavite komentar