24°C

Beograd

Photo: nasa/prinskrin

Izvor: Happy BSC

Ovo su prvi snimci sa ISTORIJSKOG LETA helikoptera na Marsu (VIDEO)

Laboratorija za mlazni pogon američke svemirske agencije NASA objavila je novi snimak helikoptera “Indženuiti” koji je juče imao prvi kontrolisani let na drugoj planeti u istoriji čovečanstva.

Helikopter se podigao tri metra uvis od površine Marsa na 39 sekundi,

Na snimku se vidi kako se letelica podiže i lebdi u mestu nakon čega se polako vratila na površinu.

SAZNAJTE I OVO:

PASTOR NAJAVIO DOLAZAK: Oko 50 mađarskih firmi stiže u našu zemlju

RUSI UNIŠTILI TERORISTIČKU BAZU U SIRIJI: Avioni delovali severoistočno od Palmire (VIDEO)

NASTAVAK AKCIJE ''GNEV'': Kod starice pronađen automat i lovačka puška

NEMIRI U IZRAELU: Sukob policije i demonstranata blizu Tel Aviva

Istraživač projekta “Perseverans” (rover na Marsu) Džastin Maki rekao je da je video snimljen na 34 milimetara žižne udaljenosti sa 6,7 slika (framova) po sekundi i sekvenca je od oko 1.400 slika.

Puna zum verzija od 110 mm biće dostupna za nekoliko dana, zajedno sa fotografijama kamere od 13 mega piksela sa “Indženuitija”. Već je poslata crno-bela fotografija njegove senke.

Let je do sada bio nekoliko puta odlagan zbog tehničkih pitanja. Inženjeri agencije NASA oduševljeni su uspešno obavljenim prvim letom na tuđinskom svetu.

Za razliku od rovera “Perseverans”, “Indženuiti” neće biti uključne u specifične eksperimente ili istraživanja na crvenoj planeti, ali planirano je još nekoliko probnih letova u predstojećim nedeljama.

Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti za ANDROID i iPHONE.

Komentari korisnika (0)


Ostavite komentar