33°C

Beograd

Photo: freepik

Izvor: 24sedam

NOVA NAUČNA DOSTIGNUĆA! NASA razvija specijalni teleskop

Teleskop će biti opremljen infracrvenim kamerama koje mogu da otkriju objekte u svemiru.

VAŽNO

VUČIĆ DOVODI INVESTITORE: Za pet godina u Medveđu uloženo više nego u poslednjih 7 DECENIJA!

LEKARI APELUJU: NE IZLAZITE NAPOLJE BEZ OVOGA!

ZAHVALNOST HEROJIMA KOJI SU ZGAZILI HITLERA: Stefanović u Rusiji: Srbija nikada ne sme da zaboravi ZAJEDNIČKO PRIJATELJSTVO (GALERIJA)

TROPSKI TALAS U SRBIJI! Tremperature preko 30 stepeni u svim gradovima

KORONA PRESEK U SRBIJI: Ovo su najnovije brojke!

Američka svemirska agencija NASA razvija novi teleskop pod nazivom Nire Erth Obdžekt Survejor ili NEO Survejor koji će imati zadatak da otkriva asteroide i komete.

Teleskop će otkrivati asteroide koji bi mogli da udare u Zemlju i budu uzrok razaranja. NEO Survejor biće opremljen infracrvenim kamerama koje mogu da otkriju objekte u svemiru, prate njihove pozicije i izračunaju njihovu veličinu preciznije od bilo kog teleskopa na Zemlji.

-Smatramo da postoji oko 25.000 objekata koji mogu da unište područje veličine Južne Kalifornije. Svaki objekat promera 140 metara i veći, može da prouzrokuje veliku štetu. Želimo da ih pronađemo izjavila je Ejmi Mainzer, jedna od vođa projekta.

Nedavno obavljene simulacije NASA-e i Evropske svemirske agencije su pokazale da aktuelne tehnologije ne bi bile dovoljne da preusmere asteroid s kursa prema Zemlji. Zbog toga NASA i druge agencije žele da razviju novu generaciju teleskopa koji bi mogli da otkriju asteroide.

Ako sve bude išlo po planu, teleskop bi trebalo da bude lansiran u prvoj polovini 2026. godine.

Iako je mogućnost da asteroid udari u Zemlju i uništi gusto naseljeno područje ekstremno mala, bliski prolasci asteroida su upozorenje da čovečanstvo ipak treba da bude spremno i za najgori scenario.

Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti za ANDROID i iPHONE.

Komentari korisnika (0)


Ostavite komentar