0°C

Beograd

BROD NESTAO PRE 117 GODINA: Nađen je pomoću sonora i gotovo je netaknut! (FOTO)

Golden Rose ad

Američki ronioci pronašli su u Gornjem jezeru u Minesoti brod koji je potonuo 1901. godine i prema legendi lokalnog stanovništva plovio je Gornjim jezerom kao „brod duhova“.

Brod se nalazio na 250 metara ispod morske površine i nađen je letos, mada je to tek nedavno objavljeno. Nađen je pomoću sonora, a nedugo zatim uspeli su da slikaju olupinu. Prema njihovim rečima, brod iz 19. veka bio je gotovo netaknut.

„Hadson“ dugačak 88 metara izgrađen je od čelika 1888. godine i bio je „jedan od najbržih brodova na jezeru“, napisao je Julijus Vulf, profesor sa Univerziteta Minesota Dulut, u svojoj knjizi „Brodolomi Gornjeg jezera“.

„Hadson“ je prevozio pšenicu i lan kada je isplovio iz Dulutha 15. septembra 1901.

Dok je brod prolazio kroz Ostrva apostola u Gornjem jezeru, počela je oluja. Sledećeg dana, 16. septembra, čuvar svetionika na reci Orao, koja se uliva u jezero Superior, primetio je „nepoznati“ teretnjak koji je potonuo.

Dana 18. septembra, rečeno je o da nisu pronađene olupine, a neki svedoci su čak tvrdili da je drugi brod spasao Hadsonovu posadu.

Tek 20. septembra primećena je brodska olupina, koja je mogla da pripada „Hadsonu“. Sudbina preostalih mornara ostala je nepoznata.

Izvor: alo.rs
Foto: Twitter/SarahWardAU,rtvbn1/Printscreen

Nastavite čitanje

Komentari korisnika


Ostavite prvi komentar

Povezane vesti

Golden Rose ad