5°C

Beograd

Photo: Pixabay

Izvor: HappyBSC

NISMO SAMI! U našoj galaksiji postoji još 36 inteligentnih vrsta

Golden Rose ad

Planeta Zemlja do sada se pokazala jedinstvenom za život u svemiru, što nas dovodi do pitanja jesmo li zaista sami. Možda i nismo. Naučnici su izračunali da bi u našoj galaksiji Mlečni put moglo biti najmanje 36 aktivnih, inteligentnih civilizacija, pokazalo je novo istraživanje.

Međutim, s obzirom na vreme i udaljenost, zapravo nikada ne možemo biti sigurni postoje li te civilizacije. Istraživanje su sproveli naučnici s Univerziteta u Notingemu, a objavljeno je u magazinu "The Astrophysical Journal". Prethodni izračuni o ovim civilizacijama temeljili su se na Drejkovoj jednačini koju je 1961. godine napisao astronom i astrofizičar Frenk Drejk.

- On je razvio jednačinu koja se u načelu može koristiti za izračunavanje koliko vanzemaljskih inteligentnih civilizacija može da postoji u galaksiji. Međutim, mnogi njegovi pojmovi su nepoznati te se za izračunavanje verovatnog broja civilizacija moraju koristiti druge metode - napisali su autori u svojoj studiji.

PROČITAJTE JOŠ

FOTOGRAFIJA KOJOM SE SRBIJA PONOSI Ovako je Vučić pozdravio srpske gardiste na paradi u Moskvi (VIDEO)

HVALA PRIJATELJU! Putin ispred Kremlja ispratio Vučića (FOTO)

SPEKTAKL! Pogledajte najbolje trenutke parade u Moskvi (VIDEO, GALERIJA)

PONOS SRPSKE VOJSKE Pogledajte defile srpske Garde na Crvenom trgu (VIDEO, FOTO)

Stoga su istraživači sa Univerziteta u Notingemu razvili sopstveni pristup.

- Ključna razlika između našeg izračuna i prethodnih na temelju Drejkove jednačine jeste u tome što dajemo vrlo jednostavne pretpostavke o tome kako se život razvijao. Jedna od njih je da se život formira na naučni način, to jeste da se život formira u pravim uslovima - rekao je za CNN koautor istraživanja Kristofer Konselis, profesor astrofizike na Univerzitetu Notingem.

Naučnici su razvili ono što nazivaju astrobiološkim Kopernikovim načelom. Njihove jednačine uključuju istoriju formiranja zvezda u našoj galaksiji i starost zvezda, metalni sadržaj zvezda i verovatnoću da će zvezde obitavati oko planeta sličnih Zemlji gde bi se mogao formirati život.

SAZNAJTE I OVO

UŽASAVAJUĆI SNIMAK Tinejdžera pregazio pijani vozač kombija (VIDEO)

OGLASILA SE I MAJKA NOVAKA ĐOKOVIĆA Strašno je šta rade mom sinu

Nagli SKOK ZARAŽENIH u Kragujevcu! Moguće uvođenje VANREDNOG STANJA!

Maske smo NAUČILI da nosimo, ali jednu meru u JAVNOM PREVOZU niko NE POŠTUJE!

Na temelju njihovih izračuna utvrdili su da postoji 36 aktivnih i inteligentnih civilizacija širom naše galaksije. Njihove pretpostavke su da se život formira onako kako se to dešava i na Zemlji, što je naše jedino razumevanje u ovom trenutku. Takođe se pretpostavlja da je sadržaj metala u zvezdama oko kojih orbitiraju ove planete jednak sadržaju metala našeg Sunca.

Još jedna pretpostavka ovog istraživanja jeste da druge civilizacije na neki način pokazuju svoje prisustvo signalima. Ljudi trenutno proizvode samo signale poput radioprenosa sa satelita i televizora. Naša "tehnološka" civilizacija stara je stotinak godina, pa zamislite da 36 drugih civilizacija radi istu stvar širom galaksije, poručuju naučnici.

Oni su izračunali i da bi prosečna udaljenost između tih potencijalnih civilizacija bila oko 17.000 svetlosnih godina. Otkrivanje signala ovih civilizacija ili uspostavljanje komunikacija pomoću trenutne tehnologije trajalo bi toliko dugo da je to gotovo nemoguće.

Nastavite čitanje

Komentari korisnika


Ostavite prvi komentar
Golden Rose ad