4°C

Beograd

Photo: Youtube printscreen/ Српско народно позориште

Izvor: Novosti

ZAVRŠNICA OSMOG ŠEKSPIR FESTIVALA: Čuveni italijanski "Makbet" na sceni SNP

Posle prvog poluvremena u Vili Stanković u Čortanovcima završenog u julu, Osmi međunarodni Šekspir festival zaokružiće gostovanje čuvenog italijanskog "Makbeta" 16. oktobra u Srpskom narodnom pozorištu u Novom Sadu.

PROČITAJTE JOŠ: SIN SEKE SABLIĆ NASLEDIO DAR ZA UMETNOST OD MAJKE!

Povodom najave gostovanja predstave u režiji Alesandra Sere (u izvođenju ansambla Sardegna Teatro) iz Italije, potpisan je Protokol o saradnji između Šekspir festivala i Srpskog narodnog pozorišta. Prema rečima Nikite Milivojevića, osnivača Šekspir festivala, ovo svojevrsno izvođenje "Magbeta" zahtevalo je i tehnički i umetnički da bude odigrano na zatvorenoj sceni, a ne kao što je uobičajeno u Čortanovcima, u Vili Stanković, na otvorenom. Zato se predstava izvodi u subotu, 16.oktobra, na sceni "Jovan Đorđević" SNP.

Šekspirov "Makbet" u Serinoj režiji, prožet je drevnim tradicijama Sardinije, izveden na sardinskom jeziku i, prema elizabetanskoj tradiciji - u izvođenju muškog glumačkog ansambla. Predstava je dobila najznačaniju italijansku nagradu u oblasti izvođačkih umetnosti, svojevrsnog Oskara italijanskog teatra - The Premio Ubu Award 2017.

Snažnim utiskom karnevalskih zvukova Sardinije, ritmova, maski, reditelj kombinuje elizabetansku i sardinsku tradiciju i stvara snažnu predstavu koja Šekspira pretvara u ritual, lokalni jezik, ritam. Predstava "Makbet" je od 2017. godine gostovala širom sveta - Barbikan centar London, Hong Kong festival, Sibiu festival, Platonov festival Rusija i drugo.

Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti za ANDROID i iPHONE

Nastavite čitanje

Komentari korisnika


Ostavite prvi komentar
Golden Rose ad