2°C

Beograd

Photo: PIXABAY

Izvor: Novosti

Beogradsko dramsko izložbom obeleževa godišnjicu velikog srpskog glumca Radeta Markovića

Beogradsko dramsko pozorište obeležava vek od rođenja Radeta Markovića, pa će tim povodom danas biti otvorena izložba fotografija iz predstava u kojima je igrao legendarni glumac, dugogodišnji član BDP.

O velikom umetniku govoriće glumci kuće Milica Zarić, Srđan Timarov, Jagoš Marković i Goran Marković.

PROČITAJTE JOŠ: ZAVRŠNICA OSMOG ŠEKSPIR FESTIVALA: Čuveni italijanski "Makbet" na sceni SNP

Opus Radeta Markovića od početka karijere ugrađen je u temelje posleratnog, tek osnovanog gradskog teatra - Beogradskog dramskog pozorišta. Pripada prvoj generaciji glumaca koji su zaslužni za njegovo "zlatno doba" polovinom prošlog veka. Početkom pedesetih godina, uz iskusne umetnike kakvi su bili Evka Mikulić, Bata Janićijević, Jovan Nikolić, došla je generacija upravo stasala, kao što su Milan Puzić, Milorad Volić, Predrag Tasovac, Bata Paskaljević, Ksenija Jovanović, Olga Ivanović, Tatjana Lukjanova, a pridružuju se i Vlastimir Đuza Stojiljković, Predrag Laković, Mihajlo Viktorović, Miodrag Popović Deba, Olivera Marković, Olga Stanisavljević. Među njima je bio upravo Marković. Tokom pedesetih i šezdesetih godina prošlog veka Marković je na ovoj sceni ostvario više od dvadeset uloga, uključujući i role u kultnim ostvarenjima poput "Smrti trgovačkog putnika", "Mačke na usijanom limenom krovu", "Lova na veštice", da bi 1958. za lik Nikoletine Bursaća u istoimenoj predstavi bio nagrađen Sterijinom nagradom.

PROČITAJTE JOŠ: VANJA BULIĆ NAJAVIO "BITANGU U BOJI": Ljudima treba smeha u ova vremena! "DOBRO JUTRO SRBIJO" TV HAPPY

Šezdesetih godina, zbog fuzije BDP-a i Pozorišta na Terazijama u Savremeno pozorište, prelazi u slobodne umetnike, ali se teatru na Krstu vraća kad god je bilo prilike. Početkom osamdesetih, kada je angažovan reditelj Paolo Mađeli, Marković je bio stalni gost i ostvario je nezaboravne uloge poput Joakima Vujića u "Joakimu" (1979), Salijerija u "Amadeusu" (1981), Mihajla Pavlovića u "Sabirnom centru".

SCENA SA IMENOM

Početkom milenijuma Marković je odigrao još tri premijere na sceni teatra u kom je stasao. Na Dan pozorišta 2011. godine, 20. februara, velika scena Beogradskog dramskog pozorišta ponela je njegovo ime, a od oktobra 2019. zove se "Olivera i Rade Marković" po legendarnom paru koji je obeležio "zlatni vek" Beogradskog dramskog.

Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti za ANDROID i iPHONE

 

Nastavite čitanje

Komentari korisnika


Ostavite prvi komentar
Golden Rose ad