20°C

Beograd

Photo: Pixabay

Izvor: B92.net

POSKOK MOŽE DA LEČI: Od zmijskog otrova naučnici napravili lepak za kožu

Naučni tim, sastavljen od eksperata iz Kanade i Kine, napravio je lepak za kožu koji u roku od 45 sekundi zaustavlja krvarenje, prenose medijiaučni časopis "Science Advences" objavio je rezultate naučnog istraživanja o potencijalnim lekovitim svojstvima enzima batroksobina koji se nalazi u otrovu zmija, najčešće poskoka.

VAŽNO:

VESIĆ U "DOBRO JUTRO SRBIJO": Kakva god kazna da bude za "bahatog" vozača - ona nikada neće vratiti malog Stefana!

VUČIĆ o kandidaturi za predsednika Srbije: POBEDIĆE NORMALNA I PRISTOJNA SRBIJA

EKSKLUZIVNO ZA HAPPY TV: OVAKVA JE ATMOSFERA U TOKIJU, naši sportisti su spremni za NOVE POBEDE NA OI

VREMENSKA PROGNOZA ZA PONEDELJAK: Vraćaju se PAKLENE VRUĆINE, ali nas večeras čeka i NAGLA PROMENA!

Tim su činili istraživači sa kanadskog Manitoba univerziteta, londonskog Vestern univerziteta i Vojnomedicinskog univerziteta iz kineskog grada Čongkinga.Kibre Makonan sa Vestern univerziteta je za CBC kazao da je poznato da zmijski otrovi ubijaju razređivanjem krvi ili delovanjem na nervni sistem, a da batroksobin izaziva zgrušavanje krvi.

"Kao naučnici smo postavili pitanje da li možemo da napravimo zaokret i iskoristimo to kao medicinski lek. Evo, uspeli smo da dođemo do pozitivnog odgovora“, kazao je Makonan.

Pojasnio je da su u laboratoriji uspeli da na bazi enzima iz zmijskog otrova naprave lepak koji će moći da se koristi i na terenu za zaustavljanje krvarenja pri različitim povredama ljudi. Enzim će se aktivirati posebnim laserom ili zagrevanjem pomoću svetiljke pametnih mobilnih telefona.

Istraživanja su pokazala da je lepak te vrste i deset puta efikasniji od fibrinskih koji se već koriste u medicinske svrhe.

Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti za ANDROID i iPHONE.

Komentari korisnika (0)


Ostavite komentar