23°C

Beograd

Photo: pixabay

Izvor: Alo

NAUČNICI UPOZORAVAJU: Gas stvara više kancerogenih isparenja!

 Već je bilo poznato da isparenja koja nastaju prilikom kuvanja na vrlo visokim temperaturama mogu izazvati rak.

U Kini se velika učestalost raka pluća kod kuvara objašnjava činjenicom da dugo vremena udišu isparenja vrelog ulja. Independent piše da su naučnici sa Univerziteta u Trondheimu u Norveškoj sada uporedili kuvanje na gas i struju i naveli da gas stvara više kancerogenih isparenja.

Mogu izazvati rak pluća, bešike i materica . Iako je pušenje vodeći uzrok raka pluća u većini zemalja, na Tajvanu samo 10 procenata žena obolelih od raka puši, za razliku od 86 procenata muškaraca.

VAŽNO:

MALI STEFAN DOBIO MURAL: Ne dajte, dobri ljudi, da nečije dete još strada! (FOTO)

ŠAPIĆ UPUTIO APEL REGIONU U "DOBRO JUTRO SRBIJO": "Ukoliko budemo shvatili benefite trgovine i komunikacije onda će biti i mira!"

DAČIĆ O SRAMNOM PREDLOGU INCKA U "DOBRO JUTRO SRBIJO": Srbija može da donese ZAKON O PORICANJU ZABRANE PRIZNAVANJA GENOCIDA - ali ovo je udar na ceo region i urušavanje Dejtona!

DARKO MLADIĆ U "DOBRO JUTRO SRBIJO": Inckov zakon je POLITIČKA PSIHOLOŠKA OPERACIJA - istinu moramo da branimo najoštrijim sredstvima!

Naučnici veruju da je izloženost isparenja za kuvanje razlog za visoku učestalost raka pluća kod žena koje ne puše. Istraživanje sprovedeno na Tajvanu pokazalo je da se rizik od raka povećava proporcionalno vremenu provedenom u kuvanju i da je rizik najveći kod onih koji svakodnevno kuvaju. Rizik je najveći ako pržite na visokim temperaturama.

Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti za ANDROID i iPHONE

Komentari korisnika (0)


Ostavite komentar