7°C

Beograd

Photo: HAPPY BSC

Izvor: Happy BSC

BRANISLAV LEČIĆ: ZAUSTAVI VREME JE SERIJA KOJA JE OKUPILA NAJBOLJE GLUMCE

Golden Rose ad

Malo je poznato da je Branislav Lečić u nekom drugom vremenu mogao da postane student filozofije ili inženjer mašinstva. Srećom po naš film i televiziju, postao je glumac. I to jedan od najvećih, najprepoznatljivijih i najupečatljivijih. 

U seriji Zaustavi vreme, Lečić tumači jednu od glavnih uloga. Zato sa njim razgovaramo – kako su za ovo ostvarenje – kazaljke zaista stale. 

Serija Zaustavi vreme konačno se našla pred gledaocima. Kako se, sa ove distance, prisećate dana snimanja na ovom velikom projektu za koji su bile zainteresovane mnoge televizije, uključujući i Javni servis? 

Moram reći da se čitavog projekta prisećam sa osmehom. Radio sam sa sjajnom ekipom mladih ljudi i to ne kažem iz kurtoazije, nego je zaista bilo tako. To će videti i publika kraj malih ekrana. Mnogi od njih su u tim danima počinjali svoju karijeru i prvi put su stajali pred kamerama. To je predstavljalo dodatnu inspiraciju – kako za njih, tako i za glumce koji su odavno iskusili rad na filmu i televiziji. Videćete, kako vi , tako i publika: ova serija je rađena zdušno. 

Branislav Lečić i Slobodan Ćustić u seriji Zaustavi vreme

Iz epizode u epizodu gledaoci će moći da gledaju nešto što je odavno snimano, a opet je veoma stvarno, opipljivo, prepoznatljivo. Ko je „kriv“ za to? Glumci, poput vas? Reditelji poput Romana Matejića? Ili ipak – Nataša Drakulić, čiji je ovo, zapravo, bio prvenac? 

Po mom mišljenju, u pitanju je odličan rad dramskog pisca. Nataša Drakulić kao autor stoji iza tog scenarija i zaista je odlično uradila svoj posao, iako joj je to bio, kao što ste dobro primetili, prvi ozbiljan, veliki zalogaj. Naravno, kada ste talentovani kao što je to s njom slučaj, onda vam je stvar lakša. 

Zaista i posle toliko godina serija odiše upravo svakodnevicom koja nas okružuje i u ovim trenucima!

Naravno, a razlog za to leži u činjenici da je ona veoma dobro osluškivala i verno prenela život iz realnosti u scenario, odnosno na TV ekrane. Nataša je ušla u bit, njeni odnosi između likova su prepoznatljivi i verodostojni. 

Kažete da je serija rađena „zdušno“ i da ćemo to videti na malim ekranima. Na šta mislite? 

Vidite, ritam života i rada bio je potpuno drugačiji: ja sam u nekim drugim vremenima radio zaista velike projekte. Izdvojiću jedan: mislim na seriju Aleksa Šantić, uz koju je urađen i film Moj brat Aleksa. Dakle, serija je imala samo osam epizoda, a radili smo je čitavih devet meseci i to u čitavom regionu. Sa serijomje Zaustavi vreme bilo potpuno drugačije. Za mene, koji sam bio naviknut da snimam tek nekoliko scena u toku dana, ova serija je ubrzala, a ne zaustavila vreme. To je bio pravi izazov. Svakodnevno smo radili mnogo scena i naprosto se na momente osećali kao da smo u nekom kvalitetnom rijaliti programu. 

S obzirom na brzinu snimanja, da li je bilo pucanja unutar ekipe, nesuglasica? 

Naprotiv. Iako se ponekad dešavalo da čak nemamo vremena da dobro provežbamo tekst, koliko se ja sećam, nije bilo nijednog sukoba tokom snimanja. Do izražaja su došle opuštenost i istinitost kao karakterološke osobine, kreativnost, pomaganje kolegama... 

Branislav Lečić sa Danicom Maksimović u seriji Zaustavi vreme

Možete li da izdvojite nekog od njih, ko vas je posebno prijatno iznenadio? 

Naravno, moja partnerka u seriji Danica Maksimović, ali i Petar Benčina, Sebastijan Kavaca, ili Igor Đorđević koji je kasnije bio moj asistent na fakultetu. Mada, nezahvalno je sa ove distance to raditi. Zaista kompletna ekipa, uključujući Natašu Drakulić kao scenaristkinju i rediteljski trio Majetić – Bajić – Popović su bili jedno veliko pozitivno iskustvo i iznenađenje. Ova serija je svojevremeno okupila gotovo sva najbolja imena. 

Da li vam se nekad desilo da na emitovanje projekta koji ste snimili čekate ovoliko dugo? 

Ne. To je možda nešto najgore što može da vam se desi u ovoj profesiji. Ja sam mislio da to nikada neće izaći, već sam digao ruke. Ipak,dočekali smo emitovanje posle deset godina. Kad nešto radite, radite sa ciljem da to publika vidi. Srećan sam što se ova serija ipak prikazuje. 

Glumci obično izbegavaju da gledaju sebe na malim ekranima, da se ne bi „vezali za lik“. Ipak, da li ćete gledati Zaustavi vreme? 

U pravu ste, ja najčešće svoje uloge u serijama i filmovima ne gledam jer dok radim imam svežinu u kontaktu sa materijom.. Čudno mi je da sada to gledam obzirom na protok vremena, ali ću ovu seriju gledati sa posebnim interesovanjem.

Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti za ANDROID i iPHONE

Komentari korisnika (0)


Ostavite komentar

Golden Rose ad