2°C

Beograd

Photo: Youtube, Printscreen/kej oslobođenja

Izvor: Novosti

POČELA REKONSTRUKCIJA KEJA OSLOBOĐENJA U ZEMUNU: Završetak radova planiran za april sledeće godine!

Golden Rose ad

Rekonstrukcija Keja oslobođenja u Zemunu počela je pre nekoliko dana i trajaće sve do sredine aprila naredne godine.

Planirano je da radovi obuhvate potez dug 1.069 metara, od Ulice Stevana Markovića do obaloutvrde.

Prema ranijim najavama iz GO Zemun i gradskog Sekretarijata za investicije, tokom narednih sedam meseci, mašine će obnoviti samo ulicu, ali ne i pešačko šetalište uz Dunav. Za ovaj poslednji projekat tek je raspisan konkurs kojim Opština traži idejno rešenje za izgled i produžetak šetališta od Gardoša do Pupinovog mosta.

PROČITAJTE JOŠNOĆ U BEOGRADU: Jedna saobraćajna nezgoda i 35 interkliničkih prevoza kovid pacijenata

Kada je reč o sanaciji saobraćajnice nad Dunavom, biće promenjene vodovodne i kanalizacione cevi na celom potezu, a izgradiće se i kolektor fekalne kanalizacije jer na delu ulice uopšte nije izgrađena mreža. Duž celog kolovoza postaviće se novi stubovi javne rasvete, saobraćajna konstrukcija biće izmenjena, trotoari sređeni, a deo puta od Ulice Petra Markovića do Stevana Markovića asfaltiran, a ostatak do obaloutvrde popločaće se kamenim kockama. U blizini zgrade katastra izgradiće se parking za četiri laka dostavna vozila, kako bi se snabdela Gospodska ulica.

- Kružni tok biće izgrađen kod restorana "Bela Napoli", ulica Kej oslobođenja, od raskrsnice sa Njegoševom biće proširena na pet i po metara - kažu iz GO Zemun.

- Upravo na tom delu biće i kružna raskrsnica, kako bi vozila mogla da se okreću. Tako će u hitnim situacijama i vatrogasna kola moći da stignu do tog dela Keja, što ranije nije bilo moguće.

Kod kružnog toka biće napravljen i parking za turističke autobuse, a u planu je i obnova ulica koje izlaze na Kej oslobođenja - Kosovske, Beogradske, Obradovićeve, Davidovićeve i Petra Markovića, koje će dobiti novu kaldrmu, čime će biti vraćen nekadašnji izgled Zemuna. Vrednost ovog projekta je 360 miliona dinara bez PDV.

PROČITAJTE JOŠAGENCIJA ZA BEZBEDNOST SAOBRAĆAJA POMAŽE BICIKLISTIMA: Obrenovčani na poklon dobili svetla za bicikle i reflektujuće prsluke

Takođe, počela je i izgradnja kanalizacione mreže u starom jezgru Zemuna, čiji su investitori Sekretarijat za komunalne i stambene poslove i Direkcija za građevinsko zemljište i izgradnju Beograda. Procenjena vrednost radova je 383 miliona dinara, a projektom je obuhvaćeno 30 ulica gde će biti izgrađeno 6,5 kilometara kanalizacije.

Sekundarnu fekalnu mrežu dobiće stanovnici starog jezgra Zemuna, sve ulice koje vode ka Dunavu i Kej oslobođenja.

Uređenje šetališta

Zemunska obala, na delu od Gardoša do Pupinovog mosta, u dužini od 2,7 kilometara biće obnovljena i uređena. GO Zemun, u saradnji sa Udruženjem arhitekata Srbije, raspisala je konkurs za urbanističko - arhitektonsko idejno rešenje obaloutvrde keja kod Dunava. Rok za predaju radova je 7. decembar. Granica ovog projekta obuhvata zonu lesnog odseka, priobalja i akvatorije Dunava od Pupinovog mosta, saobraćajnice T6, do kule Gardoš i zemunskog keja, površine oko 22 hektara, ukupne dužine 2,7 kilometara i širine 150 metara. Duž celog priobalja planiraju se pešačke i biciklističke staze, odmarališta sa klupama i česmama, mestima za parkiranje dvotočkaša...

Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti za ANDROID i iPHONE

Nastavite čitanje

Komentari korisnika


Ostavite prvi komentar
Golden Rose ad