31°C

Beograd

Photo: pixabay

Izvor: republika

BITKA NA KOŠARAMA ZAVRŠENA JE NA DANAŠNJI DAN! Pogledajte detalje!

Bitka na Košarama počela je 9. aprila 1999. godine i okončana 10. juna, odnosno potpisivanja takozvanog Kumanovskog sporazuma i povlačenja jugoslovenske vojske sa Kosova i Metohije.

Karaula Košare nalazila se između Peći i Đakovice, na Juničkoj planini (deo planinskog venca Prokletija), na samo 200 metara od državne granice sa Albanijom. Napad je počeo 9. aprila, kada su pripadnici OVK, potpomognuti vojskom Albanije i avijacijom NATO, prešli državnu granicu u rejonu karaule i napali 53. granični bataljon VJ.

NE PROPUSTITE

VUČIĆ SA FRANCUSKIM NAČELNIKOM GENERALŠTABA: Dobar razgovor o jačanju vojne saradnje i zajedničkim operacijama pod okriljem EU!

NOVI KORONA PRESEK: Sedam pacijenata preminulo od posledica virusa

JOCIN OTAC OBJAVIO PRELEPE VESTI: Mali violinista se PROBUDIO IZ KOME, kršten u bolnici na Spasovdan!

Proslava KRSNE SLAVE PRESTONICE! Liturgija u Vaznesenjskoj crkvi! (VIDEO)

VAŽAN SASTANAK: Petković sa ambasadorom Kipra o Kosovu i Metohiji

POČELO SUĐENJE ZA SMRT BICIKLISTE KOD NIŠA: Ubio ga, pokušao da sakrije telo u šumarku - pa seo i popio 10 piva!

U borbama su učestvovale i 125. motorizovana brigada, 63. padobranska brigada, deo 72. specijalne brigade, Vojna policija, deo 549. motorizovane brigade, delovi Prištinskog i Niškog korpusa, rezervisti i domaći i strani dobrovoljci.

Poginulo je 108 pripadnika Vojske Jugoslavije, od toga - 18 oficira i podoficira, 50 redovnih vojnika, 13 rezervista, 24 dobrovoljca.

Najveći deo poginulih činili su mladići od 18 do 20 godina koji su bili na odsluženju vojnog roka.

Napad albanskih terorista, potpomognut NATO-avijacijom, počeo je oko graničnog prelaza Raša Košares, na granici Јugoslavije i Albanije, a cilj je bio da se presecanjem komunikacije između jedinica Vojske Јugoslavije u Đakovici i Prizrenu, omogući kopnena invazija i ovladavanje prostorom Kosova i Metohije.

Sa albanske, brojčano višestruko nadmoćne strane, učestvovali su pripadnici OVK, regularne vojske Albanije, Legije stranaca i NATO avijacija čiji su avioni svakodnevno bombardovali položaje Vojske Јugoslavije i otežavali dopremanje hrane, municije i pojačanja.

Borci na Košarama, kao i učesnici bitke na Paštriku koja je usledila krajem maja, uspeli su nadljudskim naporima da spreče prodor albanskih terorista na teritoriju svoje zemlje.

Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti za ANDROID i iPHONE.

Komentari korisnika (0)


Ostavite komentar