20°C

Beograd

Photo: HappyBSC

Izvor: Happy BSC

U EMISIJI "POSLE RUČKA": Koliko su opasni veliki krediti i kako mogu da vas prevare na internetu

U emisiji „Posle ručka“ sagovornici novinarke Jovane Grgurević razgovarali su o kreditima, administrativnim zabranama na računima i dugovanjima prema bankama. Da li smo morali da uzimamo keš kredite i jesmo li pogrešili donoseći takvu odluku?

Izvršitelj Masnikosa iz Komore javnih izvršitelja o ovim temama rekao je sledeće:

- Veliki su problem izvršenja po postupcima koji su stari deceniju i više, zato što su potraživanja opterećena kamatama koje imaju kumulativan efekat s obzirom na veliki protok vremena. 

PROČITAJTE JOŠ: Vesić objavio koliku platu one imaju: GERONTODOMAĆICE DOBILE STALAN POSAO! (FOTO)

Ekonomista Ilić komentarisao je visinu kamata koja je neizdrživa za obveznike 

- Ono što država može da uradi jeste povećanje prihoda svih građana, a onda se kao što znamo budžet može napuniti i svi građani mogu izvršavati svoje obaveze prema državi i bankama. Visina prihoda većine građana nije dovoljna da bi se izvršavale obaveze po kreditu koji imaju neki građani, ni Sud ni izvršitelji ne mogu da reše taj problem, država i samo država ima mehanizme za rešavanje problema.

Danilo Jovanović iz udruženja „Krov nad glavom“ komentarišući položaj dužnika, istakao je:

- Stepen siromaštva kome su građani izloženi je strašan. Oni su potpuno nemoćni , iako savesni prema svojim obavezama, ne mogu ih ispuniti

PROČITAJTE JOŠ: DAN SRSPKOG JEDINSTVA NA KiM: Srpske sredine okićene srpskim zastavama

Prof. Dragana Milisavljević jedan je od dužnika koje banka izbacuje na ulicu zbog neizmirenih obaveza. Iako u penziji i bez dodatnih prihoda , banke od nje zahtevaju isplatu rata kredita koje ona ne može da isplati. Posebno ne u celosti i sa pripadajućim kamatama. O svojoj  „borbi“ za pravdu govorila je u emisiji, ističući detalje procesa zbog koga je sada ugroženo njeno Ustavom garantovano pravo nad krov nad glavom. 

- Imam stan od 60 m2 u centru grada koji sam kupila i uredno platila, sada se više ne zna ko je vlasnik mog stana? Iako sam od 2005. godine  vlasnik nekretnine, ja danas ne mogu u miru da živim zato što me izvršitelji doslovno izbacuju na ulicu.

U daljem toku emisije sagovornici su analizirali temu nepovoljne ekonomske situacije i načinima na koji se ona može prevazići. Kriptovalute o kojima neki srpski mediji izveštavaju, samo su još jedan u nizu mamaca na koje pojedinci nasedaju. 

PROČITAJTE JOŠ: NASTAVLJA SE PROIZVODNJA SPUTNJIKA V: Sastojci stigli u Torlak

Nema rešenja preko noći i građani treba sa velikom rezervom da pristupaju ponudama u kojima se obećava trenutna isplata velike svote novca. Na internetu su prisutni razni oblici manipulacije i prevare, pa sagovornici emisije preporučuju da se oprezno pristupa svakom internet sadržaju, pogotovo onom koji vas „mami“ da kliknete i na taj način osvojite, na primer, nekakvu veliku novčanu nagradu.

Sa istim oprezom treba pristupati i ponudama banaka, koje na različite načine pokušavaju da privole klijente, nudeći im velike keš kredite uz momentalnu isplatu. Na kraju krajeva, sve se svodi na ličnu odgovornost osobe koja svojevoljno potpisuje ugovor ili se upušta u finansijski podvig koji može da joj naškodi. Stoga, glavna poruka je – budite krajnje oprezni kada je novac u pitanju. 

Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti za ANDROID i iPHONE

Komentari korisnika (0)


Ostavite komentar