-1°C

Beograd

Photo: Pixabay.com/Printscreen

Izvor: Novosti.rs

Nove mere populacione politike dovele do većeg broja novorođenčadi u Vojvodini

U organizaciji Udruženja "Korak sigurnosti" iz Subotice održan je onlajn okrugli sto pod sloganima "Vojvodino - Deca ti se rađala" na temu promovisanja mera populacione politike u Vojvodini, Subotici i Staroj Pazovi.

Svetlana Selaković, pomoćnica pokrajinskog sekretara za demografiju i ravnopravnost polova, kaže da je uočeno da su nove republičke i pokrajinske mere dovele do povećanja rađanja trećeg ili četvrtog deteta.

- Od 2018. oko 350 porodica je dobilo sredstva za poboljšanje uslova stanovanja i ima mnogo porodica iz Subotice i okoline koje su ih iskoristila na najbolji način - naglasila je Selakovićeva. - Svake godine analiziramo mere svih 45 lokalnih samouprava i uočeno je da se neke mere na lokalnom nivou ponavljaju. Zato bi svaka lokalna samouprava trebalo da formira Savet za demografiju i preporuči mere koje će biti šire od zakonskih i pokrajinskih, a stimulativno bi uticala na porodice da se opredele za rađanje još dece.


TRI PODSTICAJA

U Vojvodini su trenutno aktuelne tri mere pomoći - 15.000 dinara za nezaposlene majke, sufinansiranje VTO u iznosu od 240.000 dinara za jedan pokušaj u tekućoj godini, kao i troškovi krioembrio transfera za sve žene do 45 godine i 1,2 miliona dinara za porodice u kojima se rodi treće i četvrto dete za poboljšanje uslova stanovanja.


Subotica iz godine u godinu unapređuje mere populacione i pronatalitetne politike. Oko milion dinara izdvaja se za vantelesnu oplodnju, roditeljski dodatak za prvorođeno dete je 10.000 dinara, a jednokratna pomoć trudnicama 15.000 dinara i u tu svrhu je izdvojeno više od 30 miliona dinara.

SVE O SPORTU

PIKSI SE OGLASIO: Evo šta je rekao o mestu selektora!

ŠIRI SE ISTRAGA O SMRTI MARADONE Vozač pod istragom, uhvaćen u laži!

ŠUT KARTA! Golman odobio otkaz jer je pravio korona žurke (FOTO)

- U Severnobačkom okrugu oko 17 odsto parova nije u mogućnosti da prirodnim putem dođe do potomstva i otvaranjem Centra za vantelesnu oplodnju u Opštoj bolnici u Subotici znatno je olakšan postupak vantelesne oplodnje - kaže Jasmina Stevanović, sekretar Sekretarijata za društvene delatnosti.

Aleksandra Vukomanović, predsednica Udruženja "Korak sigurnosti", kaže da je cilj okruglog stola detaljnije upoznavanje sa pronatalitetnim merama na nivou republike, pokrajine i lokalnih samouprava. Ona se nada da će, posle primera dobre prakse rada Saveta za populacionu politiku Stare Pazove, i u Subotici biti formiran isti savet.

Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti za ANDROID i iPHONE.

Nastavite čitanje

Komentari korisnika


Ostavite prvi komentar
Golden Rose ad