1°C

Beograd

Photo: mup

Izvor: Kurir.rs

EVO KAKO OBIČAN ČOVEK DA ZNA KO JE LAŽNI A KO PRAVI POLICAJAC

Tačno se zna procedura koju policijski službenici moraju da ispoštuju kada prilaze građanima ili im pozvone na vrata. Postoje i legitimacije, koje građani imaju pravo da zatraže na uvid od policajaca. Ali u poslednjih desetak dana dva puta su lažno se predstavljajući kao policija, lopovi upadali u stanove i pljačkali.

U ovoj godinu bilo je oko 30 pokušaja zloupotrebe policijskih znački koje je evidentirao MUP. Poslednji takav slučaj bio je na Zvezdari, kada su razbojnici, predstavljajući se kao policajci, ušli u stan i oteli oko 100.000 evra.

- Preporuka je da se u takvim situacijama kada neko zvoni na vrata, a čovek je sa druge strane i traži da se otvore vrata, građani mogu da zatraže da lice pokaže legitimaciju i prema zakonu o policiji, i službenik mora da je pokaže - kaže za medije prof. dr Goran Madnić sa Fakulteta bezbednosti Univerziteta u Beogradu.

Pomoćnik direktorka policije Slobodan Malešić kaže da postoji i procedura koju policijski službenik mora da poštuje kada prilazi građaninu.

- Shodno zakonom o policiji svaki službenik ima obavezu da prilikom primene ovlašćenja se legitimišu građanima. Imamo dve mogućnosti, kada postupa službenik u civilu tada moraju da pokaže legitimaciju i da se predstavi, osim u slučaju kada je zbog hitnosti zadatka službenik nije u mogućnosti da pokaže legitimaciju, onda mora jasno i glasno da izgovori policija - kaže Slobodan Malešić, pomoćnik direktora policije.

SVE O SPORTU

PIKSI SE OGLASIO: Evo šta je rekao o mestu selektora!

ŠIRI SE ISTRAGA O SMRTI MARADONE Vozač pod istragom, uhvaćen u laži!

ŠUT KARTA! Golman odobio otkaz jer je pravio korona žurke (FOTO)

Ako je policijski službenik u uniformi, onda nema obavezu da pokaže službenu legitimaciju, ali ukoliko građanin to zahteva, pokazaće. Nažalost, postoje i falsifikovane policijske isprave i moguse kupiti.

- Mogu da se nađu za nekih 700-800, a možda i za 500 evra, ali znamo da cene kvalitetnih falsifikata koštaju i do 10-15 hiljada evra - kaže Stevan Đokić, savetnik za istrage i bezbednost.

A kada se pokaže policijska značka, tada su građani u većini slučajeva iznenađeni, pa ne zagledaju niti proveravaju to. Takođe, retko ko i zna, osim policijskih službenika, kako bi trebalo da izgleda prava policijska značka i uniforma do detalja

- Slučaj na primer u banci kada su ušli unutra i tražili od obezbeđenja da naprave proveru banke i da ima preda oružje, a onda su u lažnim uniformama opljačkali to. Bilo je primera i sa transportom novca - kaže Goran Madnić.

Očekuje se da za nekoliko dana bude doneta uredba, pa će kazne za one koji proizvode, stavljaju u promet ili koriste identifikacione oznake koje vizualno podsećaju na legitimacije MUP-a biti drastičnije.

Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti za ANDROID i iPHONE.

Nastavite čitanje

Komentari korisnika


Ostavite prvi komentar
Golden Rose ad