9°C

Beograd

Photo: Youtube/Printscreen/happytv

Izvor: Happy BSC

MILICA ĐURĐEVIĆ U "DOBRO JUTRO SRBIJO": Napadi na tradicionalnu srpsku porodicu i na crkvu dolaze iz iste kuhinje

Golden Rose ad

 Gosti jutranjeg programa na Happy TV bili su profesor dr Alek Račić, narodni poslanik Bato Jugović, Biljana Šahrimanjan Obradović, predsednica i osnivač Jermenske nacionalne zajednice u Srbiji i Milica Đurđević iz Srpske stranke Zavetinici. 

Oni su analizirali šta sve predstavlja pretnju za očuvanje tradicionalne srpske porodice i može li roditelj biti moderan, a u isto vreme i čuvar tradicionalnih vrednosti i baštine. 

PROČITAJTE JOŠ:  DR TIODOROVIĆ: Ovo mi se nije dogodilo za 44 godine karijere!

- U poslednjih 30 godina nas je zadesila globalistička nesreća koja ima za cilj urušavanje tradicionalne porodice. Sa globalistima imamo duboke sukobe. Antiglobalizam bi trebalo da se izučava u školama. Moje kolege na fakultetima bi trebalo da se zalažu da se on  uvede u nastavu. Reč je o tome da su globalističke tekovine srpskom narodu nanele mnogo zla. Ubeđen sam da je 70 odsto stanovništva planete protiv globalizma. Moraju da se razluče i upoznaju  sve težnje globalizma. Nije to samo kod nas, već kod svih naroda.  Vidite da su protesti širom planete. Ljudi ne žele globalizam. Urušavanje porodice je ta grozna njihova tekovina, mada to kod nas malo teže ide, zato je i povećan pritisak na srpski narod. 

-Roditelj može da bude i moderan i u duhu srpske sabornosti.  Svemu se nađe mera. Nije bitno ko je vođa porodice. Ko je sposobniji, on vodi  porodicu i nisu te uloge tako striktno podeljene, već je sve organizovano po pitanju sposobnosti-rekao je profesor Račić. 

-Drago mi je da se na nacionalnoj televiziji priča o patrijarhalnoj porodici. Mi smo jedan od starijih naroda sveta i ne bismo smeli da se izgubimo. Natalitet  bi trebalo da nam bude prioritet kao i sva pitanja o zasnivanju i održanju tradicionalne srpske porodice. Natalitet znači i novi život i novi početak. Radilo se poslednjih godina na tome da se podstiču mladi da zasnivaju porodice. Nikada se nije dešavalo u istoriji Srbije da se za prvorođeno dete dobija 5 000 evra. 

-Ono što svi hrišćanski narodi poseduju to su obredi, pre svega crkveno krštenje.  Dete bi trebalo da se vaspitava u tom duhu jer se  preko crkve zasniva identitet. Kroz obrazovanje se stiče svest o religiji i veri. Ja sam Jermenka po poreklu. Jermeni su jedan od najstarihij hrišćanskih naroda i poznat mi je model odnosa crkve  i vaspitanja deteta. Milsim da bi takav model bio potreban i Srbiji. 

PROČITAJTE JOŠ: Klimatolog Đurđević otkriva: DA LI ĆE BITI MIHOLJSKOG LETA?

-Moram da napomenem da internet i društvene mnreže kao moderne tekovine nose nešto dobro, ali i loše.  Edukacija svih roditelja je nužna. Oni moraju da znaju šta njihova deca rade na internetu-rekla je Obradovićeva. 

- Veća su iskušenja za opstanak porodice danas nego u ranijim vremenima. To je zbog toga što su žene današnjice zaposlene. Reč "patrijarhalo" ne znači da je muškarac glava kuće. Reč je o simbiozi ili skladu  partnera. Ukoliko toga nema, deca nažalost plaćaju tu cenu-rekao je Jugović. 

PROČITAJTE JOŠ:  VREMENSKA PROGNOZA ZA DANAS: Oblačno, mestimično sa kišom!

- Pratila sam neka istraživanja koja su pokazala da deca provedu i po 8 sati na društvenim mrežama u toku dana. Međutim, čak i obrazovanje ide u tom smeru. Ja nisam za to. Više volim stare modele učenja kroz udžbenike.  Obrazovanje putem tableta smatram da je pogrešno. Ne znam da li možemo da zaustavimo ekspanziju društvenih mreža. To je globalni trend koji teško može da se zaustavi, ali bi trebalo da kao društvo to korigujemo. Pre svega je nužno da se prosveta uozbilji. Mora prosvetnim radnicima da se povrati autoritet i stari ugled koji su imali. Potrebno je da se ugrade ometači u školama za mobilni telefon ili da postoje neki ormarići gde bi se ostavljali mobilni telefoni dok traje nastava. 

-Ja se zalažem za očuvanje patrijarhalne porodice. Činjenica je da je u našem narodu žena bila vrlo poštovana, žena je jezgro porodičnog okupljanja, stub porodice. Jako oprezno govorim o tome, kako se ne bi shvatilo da je „patrijarhalna" porodica ona u kojoj se muškarac sve pita. To je model koji traje vekovima i ne isključuje ulogu žene. Mi imamo porodicu takvu kakve jeste. Porodica čuva jedinstvo, moral, selo, hrani generacije...Prepoznajem sintezu muškarca i žene. Isto kao što je porodica stub  društva, tako je i crkva. Ona je bila uz ovaj narod. Iz iste kuhinje dolaze napadi i na porodicu i na crkvu. 

Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti za ANDROID i iPHONE

Komentari korisnika (0)


Ostavite komentar

Golden Rose ad