11°C

Beograd

Photo: pixabay/ free photos

Izvor: Telegraf

BOGINJE SE POJAVILE U VRTIĆIMA: Najčešće se javlja u zimskom periodu!

Golden Rose ad

U vrtićima se, pojavila varičela, koja dodatno utiče na pražnjenje grupa, jer zbog nje deca minimum moraju da izostanu iz kolektiva tri nedelja, a brzo se širi.

Dr Sonja Giljača, specijalista epidemiologije Gradskog zavoda za javno zdravlje u Beogradu kaže da su boginje najčešće tokom zimskih meseci i u rano proleće.

PROČITAJTE JOŠ: U "DOBRO JUTRO SRBIJO" GORUĆE TEME: Ko koči dalji dijalog između Prištine i Beograda? Ko pomaže Kurtiju?

- Nema prijavljenih epidemija. Registruju se tokom cele godine, ali češće tokom zimskih meseci i u rano proleće - rekla je dr Giljača.

Ovčije boginje su uobičajene za detinjstvo, i najbolje je da ih deca preleže do 13. godine. Radi se o osipnoj groznici koja se sreće u svim kolektivima, kako školskim, tako i predškolskim. Javlja se u naletima, a ne mora da znači da će se zaraziti svako dete u kontaktu sa obolelim.

Bolest se kod dece do 13 godina ispoljava u lakšom obliku i bez komplikacija, dok kod odraslih to nije slučaj. Kod odraslih uvodni stadijum, koji počinje temperaturom i malaksalošću, traje duže. Temperatura može biti i iznad 39 stepeni i teško se obara.

Posebno osetljive grupe, kod kojih varičela može biti teška bolest sa mogućim fatalnim ishodom su trudnice, novorođenčad i osobe sa slabim imunim sistemom. Za njihovo lečenje je potrebna antivirusna terapija dok kod dece sa lakšim tokom bolesti varičela zahteva simptomatsku terapiju, mirovanje, lakšu ishranu i održavanje čistoće kože tuširanjem.

PROČITAJTE JOŠ: Zbog loše epidemološke situacije, Požarevac planira da uvede dve "najnepopularnije" mere

Inače, svako ko nije siguran da li je preležao ovčije boginje može da uradi serologiju odnosno da se testira. Ako test pokaže prisustvo Igg antitela, to je znak da je osoba preležala varičele.

Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti za ANDROID i iPHONE

Komentari korisnika (0)


Ostavite komentar

Golden Rose ad