6°C

Beograd

Photo: Youtube/Printscreen /Dobro jutro Srbijo

Izvor: Tanjug

DRECUN: Avioni nisu pretnja već upozorenje i preventiva

Golden Rose ad

Predsednik skupštinskog odbora za KiM Milovan Drecun izjavio je večeras da to što su se helikopteri i avioni VS pojavili nad graničnim prelazima kao i pokreti motorizovanih jedinica nije nikome pretnja, već upozorenje i preventivna poruka premijeru privremenih institucija u Prištini Aljbinu Kurtiju da krene putem deeskalacije i da ne razmišlja o novim napetostima i sukobima sa srpskim narodom, već da se posveti razgovorima.

- To je naša poruka mira. Ako druga strana odustane od mirnog rešavanja problama mi ćemo primeniti sve odbrambene kapacitete koje imamo- rekao je Drecun. 

PROČITAJTE JOŠ:  PREMINUO ČUVENI DOKTOR COLIĆ!

Prema njegovim rečima, poruka Srbije je jasna i ona je poruka mira.

Srbija, pojasnio je, zahteva da Priština prestane sa nasilnim akcijama, da vrati specijalne snage van severa KiM, a od međunarodnih institucija prisutnih na KiM zahteva da realizuje svoj mandat i spreči Prištinu da jednostrano pokušava da nasilno promeni situaciju na terenu.

-U protivnom, ako međunarodne institucije ne budu u mogućnosti, ne žele ili ne mogu da realizuju svoj mandat, koji se tiče zaštite svih koji žive na KiM, a srpski narod je tamo najugroženiji, onda ćemo mi realiziovati taj deo mandata- rekao je Drecun.

PROČITAJTE JOŠ:  Epidemiološki presek na području Pirotskog okruga: BROJ ZARAŽENIH TRI PUTA VEĆI!

Naveo je da neke postojeće informacije ukazuju da je deo međunarodne zajednice znao da se sprema akcija na graničnim prelazima i da to nije sprečio.

Istakao je da sada i međunarodna zajednica na KiM, NATO i Priština analiziraju kakvi su mogući koraci Beograda na eventualne dalje poteze Prištine.

-Jako me zabrinajva što je Priština prebacila specijalne operativne jedinice bivša ROSU u bazu Belvedere u južnom delu Mitrovice i što je tamo prebacila i specijalnu interventnu jedinicu. Oni su u bazu Belvedere prebaciili i mehanizaciju za razbijanje barikada- rekao je Drecun.

PROČITAJTE JOŠ:  PATRIJARH STIGAO U ĐURĐEVE STUPOVE: Počela doksologija-molitvena dobrodošlica

Naveo je da se Kurti sada konsultuje sa svojim saradnicima da li da ide na razbijanje barikada i da će ako se na to odluči, to sigurno dovesti do sukoba sa srpskim narodom, što nije dobro.

-Veoma je važno kako će se Priština ponašati narednih dana -istakao je on i kao mogući sledeći problematican dan naveo 1. oktobar.

Tada, objasnio je, ističe šestomesečni rok koji je odgovarajući odbor u parlamentu u Prištini dao tzv. kosovskoj vladi da četiri opštine na severu uvede u sistem plaćanja električne energije Prištini.

PROČITAJTE JOŠ:  PUTEVI SRBIJE PORUČUJU: Evo gde su radovi na putu

-Oni mogu to da iskoriste kao povod da, recimo, uzmu glavne energetske objekte na severu, a to je trafostanica Valač, akumulacija Gazivode i HE ispod brane- rekao je Drecun.

Ocenio je da je ovo za Srbiju i za dijalog sa Prištinom kritični trenutak i da Srbija ne sme da popusti Kurtiju i da mu dozvoli da nasilno nametne koncept tzv. reciprociteta, koji je ocenio kao glupost, kao i da jednostrano menja situaciju na terenu.

-Ako popustimo sada imaćemo slične situacije i kasnije, zato naš stav mora da bude čvrst i da ne odustajemo od zahteva da Priština vrati specijalne snage u svoje baze i da se ne može razgovarati sa uperenim dugim cevima i snajperima u srpski narod -naglasio je on.

Istakao je da ipak veruje da će preovladati razum i da će međunarodna zajednica, koja do sada nije iskoristila svoje kapacitete da zaustavi Kurtija, te kapacitete iskoristiti.

Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti za ANDROID i iPHONE

Komentari korisnika (0)


Ostavite komentar

Golden Rose ad