-2°C

Beograd

Photo: Happy BSC/

Izvor: HappyBSC

U EMISIJI "SAVETNIK" NA TV HAPPY: Niže kvalifikovani radnici su najtraženiji u Srbiji, a evo i koji!

Kako doći do posla, a kako promeniti postojeći? Na ova i slična pitanja, odgovor u emisiji "Savetnik" na TV HAPPY dao je Miloš Turinski, pr Infostuda:

-Kod nas se svi proveravaju, i poslodavci i radnici. Kod nas se ceo sektor bavi tim. Traženje posla je posao sam po sebi, tu morate da uložiten dosta truda i vremena. Morate na sve strane da proverite poslodavca.

PROČITAJTE JOŠ: PORAŽAVAJUĆA STATISTIKA: Najviše dijabetičara iz Srbije živi u Vojvodini

Miloš dalje kaže:

-Imamo problem na tržištu rada imamo i paralelno tržište rada. Poslodavac traži radnike koji su u deficitu. To su dva polja, oblast IT  i niži zanati. Kada poslodsvci nisu dovoljno dobri, vi to sve morate da ispitate. Evo npr u prodaju neće svuda konkurisati. Postoji i problem gde se na neke poslove gleda kao na privremene. 

PROČITAJTE JOŠ: REPUBLIČKI ZAVOD ZA STATISTIKU: Inflacija u Srbiji 6,6 posto u oktobru na godišnjem nivou

Kada je reč o obrazovanju:

-Osoba se očigledno nije zaposlila u svojoj struci. Kada bi našla u svojoj, bilo bi drugačije. Problem decenijama što su nas savetovali da idemo na fakultete, a zanemarili smo neka druga zanimanja. Masovno se ljudi školovali za pravo i ekonomiju, i onda je došlo do prezasićenja. 

Nepravilnosti poslodavca:

-Mi nemamo ingerencije kao što to ima inspekcija rada, ali imamo pravo da prijavimo i uvek sam za to da se prijavi, kao i ovo kada se deo novca prima na "ruke", a deo na račun. Imamo nerealna očekivanja poslodavca. Diskriminacija je strogo zabranjena.

Najtraženiji posao u Srbiji:

-Komercijala, administracijala, prodavci, i elektro i mašinski inženjeri su jedni od najtraženijih poslova u Srbiji. IT progameri su takođe traženi. Ne zaboravimo  i niža zanimanja, kuvar, mesar, frizer, mehaničar... I ovde mogu biti jako visoke zarade kod pojedinih poslodavaca. Stolari su takođe traženi. 

Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti za ANDROID i iPHONE

Od sada naše vesti možete čitati i na zvaničnom Twitter nalogu HappyBSC portala.

Ukoliko ste propustili neku od emisija posetite naš You Tube kanal i budite uvek u toku https://www.youtube.com/user/tvhappyserbia

Nastavite čitanje

Komentari korisnika


Ostavite prvi komentar
Golden Rose ad