-2°C

Beograd

Photo: HappyBSC

Izvor: Happy BSC

U EMISIJI "SAVETNIK": Crkva nije verski policajac, već svedok Božije ljubavi

U današnjoj emisiji “Savetnik” sveštenik Gligorije Marković govorio je o crkvi i crkvenim običajima, o borbi protiv sekti i paganskih običaja.  

- Crkva veruje u zakon koji je potpuno razuman. Kada je nešto dobro to je crkva kao svedočanstvo svega dobrog u svetu, a svaka dilema šta je dobro, a šta ne je ustvari ljudsko promišljanje o nečemu za šta je izgubljen pravi smisao. Običaji, verovanja I paganizam čine jednu veliku temu u smislu istorijskog nasleđivanja raznih obrazaca koji su vremenom izgubili smisao – rekao je Marković. 

PROČITAJTE JOŠ: ĐERLEK O TRENUTNOJ EPIDEMIOLOŠKOJ SITUACIJI: Stanje sa korona virusom je i dalje zabrinjavajuće, iako brojke padaju!

Prema njegovim rečima, Srpska pravoslavna crkva je postojala na različitim prostorima raznih imperija, otomanskoj, austro-ugarskoj, ruskoj čiji uticaji su se prelamali I neprimetno ulazili u naše “narodno biće”.  

Kada je u pitanju trend nošenja brojanica, Marković je istakao da nema ništa protiv njihovog nošenja, ali da brojanice nisu ukrasni predmeti I amajlije I većina ljudi koja ih nosi ne bi rekla da je to zbog ponavljanja određenog broja molitvi, što je ustvari njihova namena.  

- Crkva po definiciji nije verski policajac, već svedok Božije ljubavi. Ljubavni metod je onaj koji priziva I koji je crkva nasledila od Hrista koji je crkvu na zemlji učinio prisutnom. Propovedanje Jevanđelja je neprekidan zadatak za sve crkvene članove, sveštenike, ali I običan narod kroz dela I osmišljavanje svog života – naglasio je Marković.  

PROČITAJTE JOŠ: SAZNAJTE U EMISIJI "POSLE RUČKA": Sve što niste znali o dijabetesu kao "tihom ubici"! HAPPY TV (15:00)

Na pitanje kako se prenosi slava sa kolena na koleno, sveštenik je objasnio da se nekada znalo da glava kuće parčetom kolača predavaje slavu svom nasledniku, kao i da je to imalo smisla kada su porodice živele pod istim krovom i dodao da kada to nije slučaj sin treba da nastavi da slavi, a ostali ukućani da obeleže slavu, jer prisustvo Boga u njihovom životu ne prestaje zbog odlaska člana porodice iz kuće.  

Takođe je istakao i da je slava vera, a ne trpeza I terevenka kao što je slučaj poslednjih godina.  

Marković je govorio i o paganskom običaju poznatom u narodu kao “crna svadba” i istakao da to nema veze sa crkvom koja život proslavlja u svakom trenu.

- Žito je simbol novog života, a vino prolivene krvi. To su dva molitvena simbola koja se nose prilikom molitvenog okupljanja na grobu pokojnika. Kada je u pitanju nošenje hrane ne treba taj običaj odbacivati i osuđivati kao paganski. Lepo je okupiti se, ali od toga ne treba praviti "idolsku gozbu", jer to onda dobija potpuno drugu dimenziju - rekao je Marković. 

Ukoliko ste propustili neku od emisija posetite naš You Tube kanal i budite uvek u toku https://www.youtube.com/channel/UCh1-xopKMTD73yhkDkur3Rw

Od sada naše vesti možete čitati i na zvaničnom Twitter nalogu HappyBSC portala.

Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti za ANDROID i iPHONE

 

 

 

Nastavite čitanje

Komentari korisnika


Ostavite prvi komentar
Golden Rose ad