1°C

Beograd

Photo: Happy BSC/

Izvor: HappyBSC

Brnabić u Trening centru Vazduhoplovne akademije u Vršcu(FOTO)

 Premijerka Ana Brnabić obišla je danas Trening centar Vazduhoplovne akademije u Vršcu, koji je u procesu rekonstrukcije, i izjavila da je ulaganje u tu obrazovnu ustanovu strateško jer će se, kako je navela, do 2030. godine avio industrija duplirati.


Navodeći da se i u Beogradu radi jedan deo Vazduhoplovne akademije, premijerka je istakla da je ovaj u Vršcu veći i važniji za obuku i školovanje kadrova.

Precizirala je da je ukupna investicija za Beograd i Vršac 67 miliona evra, a da je do sada investirano 12,7 miliona evra.

"Mi gledamo na Vršac kao na mesto koje će se konkurentno pozicionirati da usliši i evropske i svetske potrebe. Vršac je grad vina, grad farmaceutske industrije, ali i grad vazduhoplovstva, a ova akademija je jedan od simbola grada", kazala je Brnabić.

Istakla je da je upoznata sa tim koliko su i Vrščani, ali i svi u ovom delu Srbije, bili nesrećni kada je 2011. godine Akademija "ugašena, napuštena i kada je ostavljeno da se kao i toliko fabrika po Srbija, raspadne".

Navodeći da su sada nova vremena, Brnabić je rekla da se danas u Akademiji školuju naši kadrovi, ali u prvoj generaciji školuju se i kadrovi iz regiona.

Za sada su tu, ističe, studenti iz Crne Gore i Severne Makedonije.

Nada se da će mnogi od njih i nakon studija ostati u Srbiji jer je potreba za radnim mestima posebna i to od kako je, kako kaže, u našu zemlju došla renomirana nemačka kompanija MTU koja će nuditi dobro plaćena radna mesta."To su danas ljudi iz Srbije i regiona. U budućnosti će ovo biti centar za školovanje stranih i pilota i kontrolora leta i inženjera i tehničara i aviomehaničara“, kazala je premijerka.

Najavila je da će do kraja godine biti raspisana javna nabavka za još dva aviona, jedan helikopter, za dodatne simulatore i istakla da se na taj način pravi evropski centar izvrsnosti u Vršcu, koji se nadovezuje na ono što se radi u Beogradu.

Premijerka kaže da u Vršcu danas ne postoje veliki ekonomski problemi, kao ni privredni, i ističe da je nezaposlenost samo 6,5 odsto.

"Mi smo dodatno u 2021. godini podržali još dve investicije u Vršcu subvencijama koje se u ovom trenutku otvaraju ili će se otvoriti do kraja godine i te dve investicije - jedna domaća i jedna češka su još dodatnih 200 radnih mesta. Ovim Vršac ponovo vraćamo u centar Srbije i ovog dela Evrope kao obrazovni centar“, kazala je ona.

U tom smislu očekuje da će za dve, tri godine u Vršcu vrveti od stranih studenata, čime će taj grad dobiti još jednu perspektivu.


Od sada naše vesti možete čitati i na zvaničnom Twitter nalogu HappyBSC portala.

Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti za ANDROID i iPHONE

Nastavite čitanje

Komentari korisnika


Ostavite prvi komentar
Golden Rose ad