11°C

Beograd

Photo: Youtube/Printscreen/Jutarnji program TV Happy

Izvor: tanjug

U "VIKEND JUTRU" OTKRIVAMO: "Iskazivanje sumnje u DNK dokaze dovoljno je za OBARANJE OPTUŽNICE!

Vlastimir Milošević je ubijen 30. januara ujutru 2017. godine u ranim jutarnjim satima u Ulici 27. marta u centru Beograda. Poznato je kao "ubistvo na šinama". 

Za surovu likvidaciju su bili osumnjičeni Veljko Belivuk zvani Velja Nevolja i Marko Miljković.  Nakon istrage su oslobođeni jer su biološki tragovi pronađeni na mestu zločina navodno slučajno kontaminirani. 

Protiv Veljka Belivuka, Marka Miljkovića i još 29 pripadnika njihove grupe juče je u Tužilaštvu za organizovani kriminal podignuta optužnica. 

O ovoj temi su u jutarnjem programu na HappyTv razgovarali: Toša Tomić, prijatelj ubijenog,  Goran pajić, telohranitelj i Marko Anđelković Slepčević, advokat. 

VAŽNO:

KONTRAUDARI PROTIV INCKA: Republika Srpska usvojila zakone kojima se poništava odredba visokog predstavnika u BiH

Samo u "Vikend jutru": "Cilj je gašenje Republike Srpske i bilo koje srpske zemlje!"

SASTALI SE AMBASADOR ĐURIĆ I KONGRESKINJA ESKOBAR: Razgovori o saradnji dve države u domenu odbrane i bezbednosti

PUŠIĆ: Za optužnicu protiv Belivuka i ostalih pripadnika te kriminalne grupe, prikupljen je OZBILJAN I OBIMAN MATERIJAL

-I ako je podignuta oprtužnica traje i nastavlja se kriminalistički rad. Istraga se nastavlja i ona bi mogla da dovede do novih osumnjičenih. To nije gotova priča. To je živi proces. Doživotne kazne su teoretske moguće, ali ne bez jakih materijalnih dokaza. Mora da se ustanovi da li su materijalni dokazi zakonito prikupljeni. Tek kada imamo validan dokaz, onda možemo da pričamo i o izricanju krivične sankcije –rekao je Marko Anđelković Slepčević

-Svima nama je poznato da je bio sportista i da je radio kao obezbeđenje na splavovima.  Postojale su razmirice koje su i rezultirale njegovim ubistvom. Važno je da je u tom ubistvu korišten "škorpion"-automatski pištolj koji puca rafalno. On je nakon sedam primljenih metaka i dalje trčao. Od posledica ranjavanja pao je na tlo gde je egzekutor ispalio još 6 metaka u glavu i pobegao.   Po mom mišljenju to nije profesionalno ubistvo. Kod "profesionalaca" nema tragova i kamera ne može da ih snimi.  Ono što je ovde bilo u prilog odbrani je da je ubica bio maskiran. Snimak nije dokaz. Sve je na forenzici i treba da se nađe dnk materija- rekao je Marko Anđelković Slepčević. 

PROČITAJTE JOŠ:

RUMUNIJA DOSLEDNA: Stav prema Kosovu je principijalan i nepromenjen

Ministarka Matić: Svi srpski turisti u Turskoj su zbrinuti

VREMENSKA PROGNOZA ZA DANAS: Upozorenje na visoke temperature, a evo i do kada

-Kada se desi ubistvo na lice mesta izlazi patrola policije,  njihov zadatak je da obezbede mesto ubistva dok ne stignu inspektori kako ne bi došlo do kontaminiranja tragova. Zatim dolazi do obeležavanja, pa do uzimanja tragova. Biološki tragovi se uzimaju i čuvaju vrlo zaštićeno na posebnoj temperaturi. Sve vreme je prisutan tužilac u postupku. Posle se pravi zapisnik, policija podnosi krivičnu prijavu, a dokazi odlaze u kriminalistički centar. Tu se vrši veštačenje dokaza. Oni se grupišu i tu se upoređuju sa ostalim. Ako je npr. nađena čaura metka, ona se upoređuje sa prikupljenim prethodnim dokazima.  Nijedna cev pištolja nije ista kao ni ispaljivanje metka.  Na osnovu svih tih dokaza došlo se do lica do koji su optuženi-rekao je Tomić. 

- Ovde je uloga veštaka suštinska. Ključna je forenzika. U tim momentima, kad se na pravi način obezbedi mesto, dolazi forenzička ekipa i skupljaju se dokazi. Ovde su prikupljeni dokazi:  DNK trag u zgradi, na čaurama i automobilu za bekstvo. Nešto što je navedeno u prijavi, sklono je promeni. Sve je u rukama tužioca. Iskazana je sumnja u vezi sa dokazima.  Iskazivanje sumnje u DNK dokaze dovoljno je za obaranje optužnice. Ovde je jedan policijski službenik koristio istu četkicu na više lokacija. Saopštenje veštaka je bilo da je DNK trag bio nepoznate osobe. Suština je u forenzici i veštačenju-rekao je Marko Anđelković Slepčević. 

Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti za ANDROID i iPHONE

Komentari korisnika (0)


Ostavite komentar