11°C

Beograd

Photo: Youtube/Printscreen/Iza brave HappyTV

Izvor: Happy BSC

EKSLUZIVNO! ČOLAK U EMISIJI "IZA BRAVE": Uživao sam zaštitu novosadskog kralja podzemlja!

Golden Rose ad

U novoj epizodi  "Iza brave" gledali smo ispovest  Dragoljuba Čolaka, prijatelja ubijenog Branislava Lainovića Dugog. 

Dugi je važio za novosadskog kralja podzemlja i Čolak ga se sa setom seća kao i vremena kada su zakoni žestokih momaka bili časniji i pošteniji od današnjih kriminalaca. 

- Vreme devedesetih obeležili su kriminalni klanovi. Oni su okupirali  novinske stranica i nazivani su  "mafijašima" i ako to nisu bili u tom smislu reči. Mafijaši uvek imaju podršku državnih organa, a u ono vreme toga nije bilo. Oni su bili samo žestoki momci koji su imali svoje kodekse. Izvršavali su ubistva, ali se znalo kako i na koji način i bez kolateralne štete-rekao je forenzičar Časlav Ristić. 

PROČITAJTE JOŠ: Tuga: SPREMALA OGREV ZA ZIMU, PA POGINULA!

- Ja sam Novosađanin i rođen sam 1952. godine. Živeo sam burnim životom i svega sam se nagledao. Bavio sam se mnogim profesijama. Bio sam i mehaničar, automehaničar, muzičar, taksista, pevač... Odrastao sam i živeo na asfaltu. Sa kriminalcima sam se družio i živeo. Zahvaljujući njima imao sam mnogo poznanstava. Za mene su oni  bili dobri ljudi, za neke druge su oni bili samo i isključivo kriminalci. 

- U vreme sankcija držao sam nekoliko kockarnica po Rumuniji.  Bio sam provilegovan jer sam znao glavnog mafijaša tamo. Mogao sam da radim šta god sam hteo, a para sam imao kao blata!  Imao sam potpuni zaštitu tog čoveka koji je baš kao i ja mnogo toga prošao. Kada mi je bilo dosta tog posla preselio sam se u Novi Sad.  Ogromna kuća mi je bila u samom centru.

PROČITAJTE JOŠ: TRAGEDIJA: Poginuo moticiklista kod Topole!

-  Imao sam mnogo problema sa jednim investitorom koji je bio kum policijskog inspektora. Pored moje kuće gradila se zgrada. Investitor mi je oštetio bagerom zid, gotovo ga je sasvim porušio. Na taj način je hteo da me natera da je prodam. Pogađao sam se sa njima skoro deset godina jer sam tražio dobru cenu za velelepnu kuću. Otišao sam u SUP legalno i izborio sam se za zabranu zidanja. Nisam koristio svoje veze sa kriminalcima. Ovo je sve bilo legalno. Danas se to meni obija o glavu. Sudim se već 6. godina sa njima. Ogromni su to troškovi.

- Pošto im je stavljena zabrana da nastave za izgradnjom, jedno jutro sam zatekao radnike kako se pripremaju da započnu posao. Bilo je letnje jutro i ja sam u kupaćim gaćama istrčao da ih sprečim u tome. Tada se pojavio čovek u crnom koji je repetirao pištolj u mene. Neću nikada zaboraviti tu scenu. Ja sam bio go i nenaoružan. Bio sam besan i rekao sam mu da nema šanse da će da me ubije. To se sve brzo raščulo i tom čoveku je dojavljeno da će uskoro doći Dugi  (Branko Lainović). Dugi ako izvadi pištolj, zna se da će on  biti i upotrebljen. Taj čovek u crnom je nestao u masi. Samo se izgubio. Ipak su se Lainovića svi plašili u Novom Sadu. 

- Uživao sam veliku zaštitu i veliku reputaciju u Novom Sadu. Nema ko me nije poznavao. Posle tog nemilog događaja, došla je policija da me privede. Sedeo sam sam i čekao inspektora da se pojavi. Kada je došao, lupio me je svom snagom po glavi da sam pao sa stolice. Nisam znao zašto sam dobio udarac. Onda mi se obratio i rekao mi je da me je tukao jer ne dozvoljavam njegovom kumu da nastavi sa izgradnjom zgrade.  Ustao sam i uzeo sam stolicu koju sam polomio o njega. 

PROČITAJTE JOŠ: SAHRANJENA PORODILJA KOJA JE UMRLA OD KORONE!

- Novi Sad je u to vreme bio zaštićen grad. Znalo se da je Lainović bio kralj u njemu i niko nije smeo da vršlja iz drugih gradova. Prema njemu su svi tadašnji kriminalci imali veliko poštovanje. Od svih njih on je bio najispravniji. 

O Zemunskom klanu: 

-Zemunce sam upoznao preko Lainovića. Preko njega sam upoznao Legiju, Gišku , Kristijana Golubovića i mnoge druge. Oni su dolazili u diskoteku "Paradizo" kod Lainovića.  U Beograd sam dolazio "poslom" sa njim kada je trebalo na naplati dugove od nekih vrlo loših ljudi.  Znao sam da je postojala mogućnost atentata na njega, što se i dogodilo. Imao sam strašnu traumu od toga. I sam sam bio u lošem stanju. Bio sam u pritvoru, ali sam i pušten jer nije mogla da bude dokazana moje umešanost u sve to.

-Sa Zemuncima sam sarađivao vrlo korektno. Nisam imao sa njima nikakvih tačaka neprijatnosti. Bili su korektni i galantni. Ako ste prema njima bili korektni, oni su to poštovali. Mene su uvek častili. U Šilerovoj je bilo mnogo dokaznog materijala. Bilo koji forenzičar da je došao, pronašao bi svašta. Sa svima iz Šinlerove sam komunicirao. Kakvi su oni bili prema drugima, ja to ne znam. Ono što sam doživeo, ne mogu da kažem ništa loše za njih i ako ih je mnogo mrtvih. Pričam kako sam ja sve to doživeo.  Generalno, svi ti momci  iz tog vremena su bili drugačiji nego ovi danas-ispričao je Čolak. 

Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti za ANDROID i iPHONE

 

 

 

Nastavite čitanje

Komentari korisnika


Ostavite prvi komentar
Golden Rose ad