10°C

Beograd

Photo: Tanjug/Screenshot

Izvor: Tanjug

POTPREDSEDNICA VLADE SRBIJE MAJA GOJKOVIĆ OTVORILA JE IZLOŽBU U NACIONALNOM MUZEJU U TEMIŠVARU!

Potpredsednica Vlade Srbije i ministarka kulture i informisanja Maja Gojković večeras je u Nacionalnom umetničkom muzeju u Temišvaru otvorila izložbu “Evropski fenomeni u kolekciji Galerije Matice srpske”.

Kako se navodi u saopštenju Ministarstva, organizovanje ove izložbe rezultat je dobre saradnje u oblasti kulture Srbije i Rumunije i tradicionalnog prijateljstva dva naroda i dve države.

VAŽNO:

VULIN EKSKLUZIVNO U "DOBRO JUTRO SRBIJO" OTKRIO PLANOVE BELIVUKA I MILJKOVIĆA: Morali smo da pokažemo one jezive fotografije, i moja deca čitaju o tome - ali SRBIJA JE VAŽNIJA OD VUČIĆA I MENE!

DRECUN SAMO U "DOBRO JUTRO SRBIJO": Preko lažne priče o genocidu Kurti BRUTALNO NAPADA NAŠ NAROD - svi se boje Srbije koja NIJE na kolenima!

Vojvodina: Nastavlja se projekat ranog otkrivanja raka pluća- Posebnu vrednost ovom kulturnom događaju daje činjenica da će publika moći da vidi deo fonda Galerije, čije je sedište u Novom Sadu, Evropskoj prestonici kulture 2022. godine, kao i to što se izložba odigrava u Temišvaru, koji će ovu prestižnu titulu poneti u 2023. godini- rekla je Gojkovićeva.

Ona je na svečanosti naglasila da se ovom izložbom ispisuje novo poglavlje u istoriji odnosa Novog Sada i Temišvara, dva važna kulturna centra u regionu, kao i da se "time na još jedan način zajedničkim snagama obogaćuju i stranice davno započete priče o prijateljstvu srpskog i rumunskog naroda".

Izložba na prvom mestu ukazuje na evropsku dimenziju i evropske vrednosti kulturnog nasleđa Srbije, rekla je Gojkovićevga i precizirala da su na njoj obuhvaćena umetnička dela iz različitih epoha, objedinjena u cilju predstavljanja i afirmacije onih vrednosti na kojima se temelji evropska civilizacija.

Na izložbi su predstavljena dela velikih srpskih slikara Save Šumanovića, Milana Konjovića, Paje Jovanovića, Petra Dobrovića, kao i prvog srpskog litografa Anastasa Jovanovića.

- Kroz čitavu istoriju našeg kontinenta, a naročito u 20. veku i u savremeno doba, pojam slobode deo je onoga što nazivamo ''evropski način razmišljanja''. Protokom vremena, menjalo se i značenje pojma slobode, odnosno većinsko mišljenje šta ideal slobode podrazumeva i obuhvata- primetila je ministarka.

PROČITAJTE JOŠ:

NOVAK DOBIO NEMCA PO ŠESTI PUT: Nastavlja prema teniskom tronu!

NEDIMOVIĆ U "DOBRO JUTRO SRBIJO": "Tržište traži standardizaciju pakovanja paradajza!"

EKSKLUZIVNO ZA HAPPY TV: OVAKVA JE ATMOSFERA U TOKIJU, naši sportisti su spremni za NOVE POBEDE NA OI

VREMENSKA PROGNOZA ZA PONEDELJAK: Vraćaju se PAKLENE VRUĆINE, ali nas večeras čeka i NAGLA PROMENA!Ona je rekla da je među četiri ključne teme, odnosno fenomena koji određuju izložbu i progres, prikazan kroz progres u tehnologiji i nauci i progres u obrazovanju.

- Teško da postoji autentičnija ličnost koja na bolji način može da predstavi progres od Dositeja Obradovića, velikog srpskog prosvetitelja rođenog nedaleko odavde. Njegov litografski portret izradio je Anastas Jovanović 1852. godine i na njemu se u pozadini vide knjige, kao simbol nauke i obrazovanja, ali i kao neizostavni pratilac Dositejevog lika i dela-podvukla je Gojkovićeva.

Ona je konstatovala da su preostale dve teme izložbe - nasleđe i raznolikost, takođe sastavni deo evropske tradicije.

- Mit i sveto oduvek su imali važnu ulogu u razvoju čitavog društva, samim tim i umetnosti. Na izložbi možemo videti dela inspirisana mitovima ranih civilizacija, kao i dela crkvene umetnosti sa motivima iz srpskih manastira- dodala je Maja Gojković.


Naglasivši da je raznolikost jedna od osnovnih evropskih vrednosti i jedan od pojmova koji najpreciznije određuje naš kontinent, istakla je da je bogatstvo različitosti oduvek oplemenjivalo društva i zajednice, a posebno kulturu i umetnost, i kao primer navela međusobne povezanosti i prožimanja naroda, religija i tradicija, sliku Ðorđa Pešića iz 1871. godine, na kojoj su zajedno pravoslavni i katolički sveštenik kao simbol dijaloga i tolerancije.

- Uverena sam da će odnosi dve države i dva grada, kao i institucija i ustanova kulture obe zemlje, i u budućnosti ići uzlaznom putanjom- zaključila je Maja Gojković.

Na otvaranju posetiocima su se obratili i državna sekretarka za kulturu Rumunije Julia Popovici, direktor Nacionalnog umetničkog muzeja Filip Adrian Petcun, predsednik Županijskog saveta Timiša Alim Adrian Nika i direktorka Galerije Matice srpske Tijana Palkovljević Bugarski.

Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti za ANDROID i iPHONE.

Komentari korisnika (0)


Ostavite komentar