10°C

Beograd

Photo: pixabay

Izvor: Tanjug

UN ODLUČILE: Svi svetski lideri biće na Generalnoj skupštini u septembru!

Ujedinjene nacije odlučile su da omoguće svetskim liderima da lično prisustvuju Generalnoj skupštini svetske organizacije u septembru ili da se emituju njihovi snimljeni video govori, ako ih ograničenja kovid-19 sprečavaju da putuju.

Predsednik Generalne skupštine UN Volkan Bozkir, snažni pristalica direktnih kontakata, poručio je u saopštenju koje je danas dostavljeno svim državama članicama da su uloženi značajni napori kako bi se osiguralo da se u sedištu organizacije neposredno sastanu visoki zvaničnici tokom Generalne debate od 21. do 30. septembra.

VAŽNO:

LIDER U REGIONU:Izveštaj evropske komisije POTVRDIO! Srbija postigla značajan napredak u oblasti inovacija!

IZMENE U PRAVOSUĐU BIH! Gordana Tadić razrešena dužnosti glavnog tužioca!

SUDAR LASTINOG AUTOBUSA I AUTOMOBILA U SMEDEREVU: Tri osobe poginule u automobilu, dok je šest osoba iz autobusa zadobilo lakše povrede!

RHMZ IZDAO UPOZORENJE: Očekuju nas visoke temperature od ponedeljka!

ČETVRTI DAN OLIMPIJSKIH IGRA! Glavni adut za medalju Milica Mandić u tekvondou!

Pandemija kovid-19 prošle godine uticala je da svetski lideri prvi put u 75-godišnjoj istoriji Ujedinjenih nacija ne dođu u Njujork na godišnji sastanak, a umesto toga, unapred snimljeni govori zvaničnika emitovani su u sali Generalne skupštine, dok ih je predstavljao po jedan diplomata iz svake zemlje.

Ove godine, kako je danas najavio zamenik portparola Ujedinjenih nacija Farhan Hak, u opštoj debati Generalne skupštine planirana je “hibridna postavka” tako što će neki lideri održati svoje govore lično u skupštinskoj sali, a neki će se obratiti video izjavama.

Kako se situacija sa kovid-19 poboljšala u Njujorku, Bozkir je dozvolio da se broj delegata u sali Generalne skupštine poveća sa jednog na dva, a za opštu debatu planirano je prisustvo govornika i još tri delegata, dok će 193 države članice same moći da odrede nivo zastupljenosti na tom sastanku.

PROČITAJTE JOŠ:

SVI DETALJI BEOGRADSKOG METROA! Vesić: Ove nedelje stiže i ugovor za projektovanje druge linije!

DELTA SOJ DOMINANTAN U EVROPI! Preliminarni dokazi sugerišu da su obe doze vakcine protiv Kovid-19 potrebne!

NASILNIK TUKAO ŽENE NA ULICI JER SU MU NAVODNO ŠUTIRALE AUTO: Određen mu je pritvor!

KOJI POZNATI IDU U SVEMIR: Oni su već kupili kartu!

Da bi se osiguralo da svi imaju jednaku priliku da učestvuju na visokom nivou, planirana je opcija za države članice da pošalju unapred snimljenu video izjavu, ako delegacije ne mogu da putuju zbog zabrinutosti u vezi s kovid-19”, saopšteno je iz kancelarije predsednika Generalne skupštine UN.

Sve je veći pritisak nekih zemalja čiji lideri žele da dođu u Njujork i lično prisustvuju sastancima, ali predsednici, premijeri i monarsi putuju s velikim delegacijama što otvara niz pitanja u vezi s brojem ljudi koji mogu biti smešteni u sedište UN.

Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti za ANDROID i iPHONE.

Komentari korisnika (0)


Ostavite komentar