7°C

Beograd

Photo: Youtube/Printscreen /Jutarnji Program TV Happy

Izvor: Tanjug

Dačić, Fajon i Bilčik dogovorili radni dokument koji sadrži 16 primenljivih mera

Golden Rose ad

 U okviru Međustranačkog dijaloga, održanog 17. i 18. septembra u Beogradu, pet kofasilitatora procesa - predsednik Narodne skupštine Ivica Dačić, poslanici Evropskog parlamenta Tanja Fajon i Vladimir Bilčik, kao i bivši poslanici Evropskog parlamenta Eduard Kukan i Knut Flekenštajn, dogovorili su radni dokument koji sadrži 16 konkretnih i primenljivih mera.

PROČITAJTE JOŠ: Mihailovic Vacić: Ima ozbiljnih pomaka u dokumentu predstavljenom u međustranačkom dijalogu

One odražavaju prethodne preporuke Evropskog parlamenta, Evropske komisije i OEBS/ODIHR-a, kao i zaključke izvedene nakon brojnih konsultacija i diskusija koje su do sada vođene u kontekstu procesa dijaloga, saopštila je Služba za informisanje Skupštine Srbije.

Kako se navodi, različita unapređenja između ostalog podrazumevaju: uspostavljanje privremenog nadzornog tela u oblasti monitoringa medija uz učešće predstavnika opozicije, usvajanje obavezujućeg pravilnika za nacionalni javni servis, privremenu promenu stalnog sastava Republičke izborne komisije dodavanjem šest dodatnih članova iz redova celokupne opozicije u zemlji.

Kofasilitatori Međustranačkog dijaloga podvukli su da je potpuna i pravovremena primena mera od najveće važnosti i da je treba započeti bez odlaganja.

VAŽNO: LSV podržava mere evroparlamentaraca

U tom cilju, kofasilitatori su dogovorili detaljnu tabelu implementacije mera.

Pomenute mere predstavljaju konkretne korake ka postizanju fer uslova u srpskoj politici i mogle bi da povećaju poverenje u izborni proces. Sporazum koji je postignut od strane kofasilitatora, takođe, potvrđuje posvećenost Srbije na njenom putu ka članstvu u EU, navodi se u saopštenju.

Fokus dijaloga je bio na pronalaženju konsenzualnih rešenja za ostvarivanje pravičnog pristupa medijima i integriteta izbornog procesa, u skladu sa dva osnovna načela: predložena rešenja ne bi trebalo da budu u suprotnosti sa postojećim pravnim okvirom i trebalo bi da budu u skladu sa preporukama OEBS/ODIHR-a iz prethodnih izbornih ciklusa, izveštajima Evropske komisije o napretku zemlje i godišnjim rezolucijama Evropskog parlamernta, navedeno je u saopštenju iz parlamenta.

PROČITAJTE JOŠ: Dete je preminulo u bolnici, ubrzo pošto je u nju dopremljeno, nije mu bilo spasa!

Kofasilitatori su istakli ulogu, nadležnost i odgovornost Vlade, parlamenta i nadležnih organa u pogledu odgovarajućeg sprovođenja trenutno aktuelnog pravnog okvira, kako bi se obezbedili fer uslovi za političke stranke.

Pored toga, na dijalogu su pozvane institucije Srbije da preduzmu dodatne mere koje će dovesti do opšteg unapređenja izbornih uslova, povećanja poverenja u izborni proces i uspostavljanja jednakih uslova uoči predstojećih izbora, pre svega za dobrobit građana.

Isto tako, kofasilitatori su pozvali sve emitere u Srbiji da se strogo pridržavaju najviših standarda uravnoteženog i objektivnog izveštavanja u skladu sa zakonom.

VAŽNO: PREDSEDNIK VUČIĆ IZJAVIO: Pronašli smo još jednu nemačku fabriku za Vranje!

Na dijalogu se govorilo i o pitanju zloupotrebe javnog položaja od strane javnih funkcionera u predizbornom periodu.

Na osnovu Zaključaka sa Međustranačkog dijaloga iz jula 2021. godine, na dijalogu je bilo reči o rešenjima koja su predložena u radnom dokumentu i ona su detaljno razmatrana, a odraz su ključnih pitanja koja utiču na izborni proces u Srbiji.

Kofasilitatori su predložili više izvodljivih mera čiji je cilj unapređenje izbornih uslova uoči narednih izbora.

Kofasilitatori su, između ostalog, postigli dogovor o uspostavljanju privremenog nadzornog tela koje bi se sastojalo od 12 članova, od kojih bi šest bilo na predlog Regulatornog tela za elektronske medije (REM) i šest članova (format 3+3) iz redova celokupne opozicije u zemlji koje bi predložio predsednik Narodne skupštine nakon konsultacija sa kofasilitatorima Međustranačkog dijaloga.

PROČITAJTE JOŠ: Vučić istakao: Turska je prijatelj Srbije

To telo će, između ostalog, pratiti rad medija, RTS, RTV i privatnih nacionalnih emitera i obaveštavaće javnost o svojim nalazima.

Prema predlogu, REM će takođe usvojiti obavezujući pravilnik za Javni medijski servis (RTS i RTV) u skladu sa preporukama OEBS/ODIHR radi boljeg regulisanja izborne kampanje, kao i odgovarajuće preporuke za privatne emitere.

Kofasilitatori su, takođe, dogovorili da se privremeno doda šest članova (format 3+3) stalnom sastavu Republičke izborne komisije iz reda celokupne opozicije u zemlji kako bi se povećalo poverenje u izborni proces.

Dogovorili su se da usvoje konkretne mere za unapređenje integriteta izbornog procesa, uključujući periodično objavljivanje i kontrolu Biračkog spiska.

VAŽNO: MILOŠ VUČEVIĆ IZJAVIO: Vučić ima moralnu obavezu da prihvati kandidaturu!

Kofasilitatori su istakli hitnost izmene finansiranja troškova izborne kampanje iz budžeta kako bi se obezbedila ravnopravnija raspodela finansijskih sredstava među podnosiocima izbornih lista.

Fasilitatori Međustranačkog dijaloga istakli su važnu ulogu nacionalnih manjina i potrebu da se unaprede uslovi za njihovo učešće u izbornom procesu, navedeno je u saopštenju.

Pravovremeno sprovođenje predloženih rešenja od suštinske je važnosti za ostvarivanje inkluzivnijeg izbornog procesa, a sve uključene institucije, političke stranke i platforme obavezuju se da će sprovoditi ove zaključke u dobroj veri.

Kao rezultat, „Tabela mera i proces njihovog sprovođenja“ je dogovorena od strane kofasilitatora i predstavljena učesnicima Međustranačkog dijaloga.

PROČITAJTE JOŠ: VULIN: Predsednik Vučić je izložen lažima i uvredama u hrvatskim medijima

Kofasilitatori su podsetili učesnike da uspeh u unapređivanju izbornih uslova i opšte političke klime u zemlji zavisi od političkih aktera, donosioca odluka i institucija u Srbiji.

Evropski parlament će nastaviti da pomaže Srbiji i parlamentu Srbije i da ih podržava u procesu razvoja i reformi, navodi se u saopštenju i ddoaje da će biti organizovana provera napretka koji je ostvaren u sprovođenju ovih zaključaka.

Kofasilitatori Međustranačkog dijaloga apeluju na vlasti da pozovu OEBS/ODIHR i Evropski parlament da pošalju posmatračke misije koje bi posmatrale izbore.

Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti za ANDROID i iPHONE

 

 

 

 

 

Komentari korisnika (0)


Ostavite komentar

Golden Rose ad