7°C

Beograd

Photo: Instagram/printscreen/buducnostsrbijeav

Izvor: Happy BSC

VUČIĆ SA MMF: U trećem kvartalu imaćemo rast BDP od 7%

Golden Rose ad

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić sastao se danas sa delegacijom Misije Međunarodnog monetarnog fonda, saopšteno je iz Predsedništva.

Predsednik Vučić je naglasio da su finansijska stabilnost, brži privredni rast i sprovođenje reformi prioriteti Srbije u cilju stvaranja uslova za bolji životni standard svih građana.

 Sagovornici su konstatovali da je u prvoj polovini ove godine zabeležen rast BDP od 7,6%, zahvaljujući rezultatima ostvarenim u svim sektorima, posebno industrijskoj proizvodnji, građevinarstvu i uslužnom sektoru. Povoljni uslovi na tržištu rada i rast realnih zarada od 6,2% uticali su na povećanje privatne potrošnje, što se, takođe, odrazilo na privredni rast u ovom periodu. Projekcija za 2021. godinu revidirana je sa 6,0% na 7,0% zbog povoljnih kretanja u pomenutim oblastima. Ovakav rast BDP omogućiće povećanje plata i penzija i u sledećoj godini, u skladu sa zadatim fiskalnim okvirima.

PROČITAJTE JOŠ: POZNATO MESTO I VREME SASTANKA VUČIĆA I PUTINA: Ovo su detalji važnog susreta

- Povoljni ekonomski trendovi tokom jula i avgusta ukazuju na to da ćemo tokom trećeg kvartala ostvariti rast BDP od oko 7%, što je iznad naših očekivanja, istakao je predsednik Vučić i dodao da će polovina privrednog rasta u celoj 2021. godini biti rezultat povećanja fiksnih investicija, a zatim i lične potrošnje. „Pozitivan doprinos očekujemo od započetog investicionog ciklusa i od novih izvoznih proizvodnih kapaciteta, podstaknutih visokim prilivom stranih direktnih investicija, zaključio je predsednik Vučić.

 Predstavnici Misije MMF pozitivno su ocenili ovaj privredni rast i brz ekonomski oporavak, što Srbiju svrstava među najbolje u ovom delu Evrope. Oni su, istovremeno, izrazili zabrinutost zbog trenutne cene energenata na svetskom tržištu, kao i posledica krize izazvane pandemijom korona virusom.  

PROČITAJTE JOŠ: DRAGAN ŠORMAZ U "DOBRO JUTRO SRBIJO": Ukoliko žele da se dođe do sporazuma mora da bude stabilna situacija u Beogradu i Prištini!

 Na sastanku je bilo reči i o osnovnim postavkama budžeta Republike Srbije za 2022. godinu, dok će razgovori o budžetu u celosti biti nastavljeni sledeće nedelje. Jedna od tema susreta bila je i Strategija za razvoj tržišta kapitala za period od 2021. do 2026. godine, koju je usvojila Vlada Republike Srbije. Cilj Strategije je da Srbija razvije konkurentno, visoko efikasno, transparentno i produktivno tržište kapitala, koje će pružiti širok spektar proizvoda i usluga srazmeran vodećim regionalnim i evropskim finansijskim centrima.

Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti za ANDROID i iPHONE

Nastavite čitanje

Komentari korisnika


Ostavite prvi komentar
Golden Rose ad