12°C

Beograd

Photo: Happy BSC/

Izvor: HappyBSC

IVICA DAČIĆ ZA TV HAPPY: Promena Ustava nije rad u školi na slobodnu temu

Golden Rose ad

Zakon o referendumu će biti na dnevnom redu danas. Povodom toga, predsednik Skupšine Srbije, Ivica Dačić, gost u "Dobro jutro Srbijo" na TV HAPPY rekao je: 

-Jedini cilj donošenja zakona o referendumu je sprovođenje referenduma o ustavnim promenama. Najzad smo došli do jednog teksta ustavnih amandmana koji je prihhvatljiv za venecijansku komisiju. Cilj je da se sudije ne biraju u parlamentarnu i da se oslobode političkog uticaja. Neophodna je promena zakona o referendumu. Idemo na to da  izvršimo ustavne promene u skladu sa željom da se dese i vanredni parlamentarni izbori, jer da nema izbora, referendum je mogao i za vreme izbora, ali ovako ne može jer skupština mora da proglasi novi ustav, a ovako ne može jer je raspuštena. Sto puta sam rekao da promena ustava nije kao neki rad u školi na slobodnu temu. Kada se prihvati zvanična inicijativa za promenu ustava, onda to može da se menja. 

O izborima

-Više ne znam koliko sam puta bio na izborima. Pre raspisivanja izbora, mora se raspustiti skupština, a to je polovona februara. Došli smo do agende da je dan za referendum 16 januar. Da bismo sve to stigli, moramo da donesemo zakon o referendumu. Čak i policija pita kad je glasanje zbog okupljanja. Mi danas imamo sednicu o referendum. Već u ponedeljak nastavljamo dalje. 

Dačić dalje kaže:

-Naravno da nas zanima zaštita životne sredine. Ali, ekologija ne spada u vrh zanimanja ljudi. Više ih zanima ekonomska, socijalna zaštita. Ljudi imaju pravo da se okupljaju, protestuju, ali naravno da poštuju Ustav. Koliko sam razumeo Vučića, da se sada čekaju zvanični papiri koje bi trebalo da dostavi Rio Tinto. Nemoguće je da prođe ta tema ako ima neke opasnosti, a da srpske vlasti ne reaguju. Ovo bi sve trebalo shvatiti kao političku borbu, ali ostavimo po strani to. Uvek imate pristalice teorije zavere na sva pitanje. Nisam stručan iz te oblasti, ali znam samo da promena Ustava nije u vezi sa tim nego isključivo u vezi sa pravosuđem. Ja sam recimo svedok da se priča u vezi sa niklom  nije realizovala. Bio sam u Glazgovu na Forumu za ekološke promene. Mi nismo ni u toku šta nas čeka u narednom periodu. To je plan za 30 godina. U mnogim država će se brzo zabraniti vožnja automobila na gas, naftu. Prave se novi načini grejanja, ali to je mnogo skupo i tu nailazimo na probleme. Sve to podrazumeva velike troškove kao recimo da se poveća temperatura za jedan stepen. Čekaju nas tektonske promene. 

Dačić osvrnuo na dešavanja od pre

-Ideja o Strateškom partnerstvu sa Francuskom je potpisana pre ove vlasti i ja sam bio protiv. Čak mislim da je Sarkozi bio tad.  Gde su oni sad? Bio sam u Londonu i potpisao sporazum o slobodnim medijima, a potpisao sam dok gledam demonstrante tamo. Evo kada je reč o meni, ne mora da bude promena Ustava, nek ostane da skupština bira pravosuđe.  Juče smo imali u skupštini neki panel jer smo kao domaćini imali priliku da čujemo obraćanje tri premijera. Govorio je i Eskobar. Bilo je juče jako korisno da se sasluša šta sve govore premijeri. Pogotovo da se čuje šta kaže Albanija. I Rama kaže nećemo da se pravdamo šta radimo, nek shvati ko kako hoće. 

Na kraju razgovora, Ivica Dačić je poželeo sreću Vučiću danas u Rusiji.

Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti za ANDROID i iPHONE

Od sada naše vesti možete čitati i na zvaničnom Twitter nalogu HappyBSC portala.

Ukoliko ste propustili neku od emisija posetite naš You Tube kanal i budite uvek u toku https://www.youtube.com/channel/UCh1-xopKMTD73yhkDkur3Rw

Nastavite čitanje

Komentari korisnika


Ostavite prvi komentar
Golden Rose ad