23°C

Beograd

Photo: arhiva

Izvor: Tanjug

VLADA REPUBLIKE SRPSKE: Izveštaj o stanju BiH prosleđen Savetu UN

Dejtonski sporazum je kamen temeljac regionalnog mira duže od 25 godina, zaustavio je rat i doneo formulu stabilnosti i demokratske vlasti u BiH, kao zemlji dubokih međunacionalnih podela. Srpska insistira, kao što bi trebalo da čine sve strane, na poštovanju sporazuma, i nastaviće da se zalaže za njegovo sprovođenje i zaštitu.

TOP VESTI

NOVA POMOĆ SRBIJE: Vučić naložio hitnu isporuku 10.000 doza vakcina za Crnu Goru

HITNO SAOPŠTENJE MUP SRBIJE: Žestok odgovor Dritanu Abazoviću!

OGLASIO SE SINDIKAT "NEZAVISNOST": Prvi maj bez protestnih okupljanja i šetnji radnika

DODIK ODGOVORIO KOMŠIĆU: On ne propušta priliku da izblamira sebe i BiH za koju se navodno zalaže

Predsednik Vučić sutra na otvaranju Fruškogorskog koridora

Ovo se navodi u 25. izveštaju Vlade Republike Srpske o stanju u Bosni i Hercegovini prosleđenom Savetu bezbednosti Ujedinjenih nacija.

U dokumentu se naglašava da će Srpska nastaviti da se, svim političkim i pravnim sredstvima, zalaže za poštovanje "Dejtona" i da je Srpska opredeljena za budućnost BiH kao uspešne i stabilne zemlje, utemeljene i vođene principima na kojima počiva sporazum:

- U tom cilju, rukovodstvo Republike je u aprilu pozvalo na otvoren politički razgovor oba entiteta i tri konstitutivna naroda BiH s ciljem vraćanja slova i osnovnih načela Dejtonskog sporazuma.

Ističe se i da Srpska uviđa ono što bi svim članicama međunarodne zajednice trebalo da bude očigledno - da stalni pritisci i pretnje ukidanjem mehanizama zaštite i garancija za sve konstitutivne narode iz Dejtonskog sporazuma, mogu neke Srbe i Hrvate, kao i druge u regionu, navesti da dovedu u pitanje budućnost BiH.

- Jedina pretnja po budućnost i stabilnost BiH dolazi od onih koji nikada nisu prihvatili Dejtonski sporazum i aktivno rade na njegovom podrivanju - ocenjeno je u izveštaju Vlade RS.

Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti za ANDROID i iPHONE.

Komentari korisnika (0)


Ostavite komentar