29°C

Beograd

Photo: Youtube/Printscreen/Влада Републике Српске

Izvor: Tanjug

Vlada Srpske: Kontinuirani problemi koje izaziva OHR

Vlade Republike Srpske istakla je u četvrtom poglavlju 25. Izveštaja Savetu bezbednosti Ujedinjenih nacija, da je potpunim izvitoperenjem namera i slova Aneksa 10 Dejtonskog mirovnog sporazuma, Visoki predstavnik (OHR) postao instrument kojim određeni članovi međunarodne zajednice sprovode vladavinu nad BiH.

U FOKUSU

VESIĆ U "DOBRO JUTRO SRBIJO" POTVRDIO: Bir fest će biti održan, NEĆEMO LOKDAUN!

JUTRO DONELO OSVEŽENJE: Danas u Srbiji pljuskovi i grmljavina!

DANAS JE SVETLI PONEDELJAK: Evo šta je OBIČAJI nalažu za MOMKE I DEVOJKE

U ovom delu Izveštaja navodi se da je tajan proces imenovanja novog visokog predstavnika suprotan međunarodnom pravnom instrumentu kojim je on uspostavljen.

Vlada Republike Srpske ukazuje i na to da suprotno Dejtonskom mirovnom sporazumu, visoki predstavnik nastavlja, kako se navodi, da prisvaja legalno apsurdna diktatorska ovlašćenja i odlukama donosi zakone, poništava odluke Ustavnog suda i smenjuje izabrane zvaničnike.

Podseća se da je početkom godine visoki predstavnik Valentin Incko poslao ultimativno pismo u kojem zahteva da Narodna skupština Srpske povuče tri priznanja, koja je 2016. godine dodelila pojedincima i organizacijama povodom obeležavanja 25. godišnjice Narodne skupštine.

Posebno se ukazuje na stav Incka da će povlačenje priznanja "skinuti kolektivnu odgovornost sa srpskog naroda" i ističe da je Inckovo pripisivanje krivice nedužnim Srbima, čak i srpskoj deci, za zločine koje su tokom rata počinili pojedinci - velika uvreda i suprotnost evropskim vrednostima.

VAŽNO

HAPŠENJE U ZRENJANINU: Sumnja se da uhapšeni USMRTIO vozača bicikla s motorom

SVI POHRLILI U CRNU GORU: Hoteli na primorju odjednom popunjeni i do 60 odsto

NOĆ U BEOGRADU: Ekipe Hitne pomoći intervenisale 92 puta, na javnim mestima 13

Kolektivna krivica jednog naroda je otrovan, fašistički i fanatizovan koncept koji je destruktivan po nacionalno pomirenje i sklad, naglašeno je u Izveštaju Vlade RS.

Podsećajući da je u februaru visoki predstavnik ponovio da će pokušati da nametne zakon kojim se inkriminiše izražavanje određenih mišljenja o ratnoj istoriji BiH, Vlada Republike Srpske ukazuje da je mogućnost donošenja takve odluke napad na demokratsko uređenje BiH i neopravdana pretnja po pomirenje, slobodno istraživanje istorije i slobodu izražavanja.

Za Vladu Srpske, cenzorski zakon kojim se zabranjuje debata o kvalifikaciji zločina u Srebrenici, predstavljao bi povredu prava građana na slobodu izražavanja, koje je zaštićeno Ustavom BiH i Evropskom konvencijom o zaštiti ljudskih prava.

Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti za ANDROID i iPHONE.

Komentari korisnika (0)


Ostavite komentar

Povezane vesti