29°C

Beograd

Photo: arhiva

Izvor: Novosti

RUSIJA KRITIKUJE INCKA: On je sve probleme pripisivao Srbima!

Predstavnica Rusije u UN Ana Jevstignev kritkovala je danas, na sednici Saveta bezbednosti UN, izveštaj visokog predstavnika u BiH (OHR) Valentina Incka, ocenivši da je on sve probleme pripisivao Srbima i Hrvatima kako bi opravdao jačanje državnih institucija i stvorio "iluziju" dalje potrebe za ostankom OHR-a.

O OVOME SE PRIČA

ZAVRŠENA DRAMA U SKADARLIJI: Policija u koferu pronašla fotografiju ubijenog Amerikanca?!

LISTA DOBITNIKA: Oni su dobili vredne nagrade u "Naslovnoj strani"!

DA LI ĆEMO MORATI DA NOSIMO MASKU NA PLAŽI? Seničić otkriva, evo kako ćemo da letujemo ove godine

ČANAK ZA HAPPY TV: Što više napadaju predsednika Vučića, on je sve jači (VIDEO)

ZNA SE KO JE! Otkriven identitet ubijenog Amerikanca u Beogradu

Jevstignev je naglasila da Rusija ne vidi potrebu za postojanjem OHR-a, a kada je reč o eventualnom izmenama Dejtinskog mirovnog sporazuma, naglasila je da bi one morale da budu rezultat dogovora svih strana u BiH.

- Nema alternative dogovoru i kompromisu unutar BiH. Ako bude izmena Dejtona, one moraju biti rezultat dogovora svih strana u BiH. Pokušaji da se razori Dejtonski sporazum mogu imati ozbiljne posledice po Balkan i Evropu - kazala je ona.

Kako je dodala, spoljno mešanje u poslove suverene države i jednostrane sankcije protiv legitimnih predstavnika u BiH su neprihvatljivi.

Ona smatra izveštaj Incka ne odražava stvarno stanje stvari u BiH, da su pojedini elementi pristrasni i izvadeni iz konteksta i da ih proizvoljno tumaci kako bi se "uklopio" u njegovu verziju događaja.

Zamenica šefa misije Rusije u UN smatra da Inckov izveštaj nije izbalansiran i ocenjuje da zabrinjava trend njegovog povećanog mešanja u pitanja na terenu.

Incku je savetovala da prestane da se ponaša kao "samoimenovani generalni guverner" i da se stavlja iznad zakona i demokratskih institucija vladavine zakona, te poručila kako ne može biti govora o bilo kakvim vanrednim instrumentima visokog predstavnika.

- Preporučujemo Incku da se suzdrži od širokog interpretiranja njegovog mandata, pogotovo na polju evroatlantskih integracija i saradnji BiH, NATO i EU - navela je ona.

PROČITAJTE JOŠ

"NEKA POKAŽU TE PAPIRE, AKO UOPŠTE POSTOJE"! Kanga o optužbama da je falsifikovao dokumenta

REČI LAZANSKOG ODJEKUJU RUSIJOM: Srbija to nikada neće uraditi!

OBUSTAVLJEN SAOBRAĆAJ NA PUTU BOLJEVCI-OBRENOVAC: Ovo je trenutno stanje na putevima!

BUDVA PUNA TURISTA! Tokom praznika svi pohrlili na more, boravilo više od 6.000 gostiju, krcate plaže i kafići!

Predstavnica Rusije ocenila je da se pozicija Narodne skupštine RS, koja rezolucijom zaheva zatvaranje OHR-a, ne može se zanemariti i pozvala na brzo zatvaranje OHR.

- Situacija u BiH je stabilna, nije pretnja međunarodnom miru i sigurnosti. Ne podležemo panici koju veštački diže visoki predstavnik", rekla je ona, ocenivši da pravu opasnost predstavljaju oni koji žele da se izmeni Ustav i da se ukinu entiteti.

Ona je dodala da Rusija poštuje suverenitet i teritorijalni integritet BiH, njena tri konstitutivna naroda i dva entiteta, i poručila da se problemi mogu rešavati samo unutrašnjim dijalogom.

Incko je danas pred SB UN rekao da pandemija kovid-19 nastavlja da otkriva ozbiljnu disfunkcionalnost u BiH, kao i da neće biti iscrtavanja nove mape i da se pominjanje izraza "mirnog razlaza" može tumačiti, kako kaže, "samo kao pretnja".

Incko smatra da politički lideri i vlasti u BiH prečesto žrtvuju jedinstven i koordinisan pristup u borbi protiv pandemije i ublažavanju njenog uticaja na stanovništvo i ekonomiju u korist postizanja "političkih poena jedan protiv drugog".

Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti za ANDROID i iPHONE.

Komentari korisnika (0)


Ostavite komentar