26°C

Beograd

Photo: arhiva

Izvor: Happy BSC

IZVEŠTAVA ORGANIZACIJA GLOBSEC: Crna Gora najviše proruska zemlja članica NATO-a

Crna Gora je zemlja koja je najviše proruska od svih članica NATO-a, zaključak je izveštaja organizacije GLOBSEC u studiji o uticaju Rusije na zemlje Centralne i Istočne Evrope i Zapadnog Balkana.

OVO MORATE ZNATI:

''PRIZNANJE KOSOVA JE GREŠKA'': Novi susret predsednika Češke sa Vučićem

DIREKTOR KANCELARIJE ZA KiM: Formiranje hrvatskog vojnog kampa ozbiljna pretnja

POLICIJA GA ZATEKLA NA DELU: Osumnjičen i za krađu iz CRKVE!

PREMIJER ALBANIJE: Dijalog između Beograda i Prištine dugo traje

Rezultati izveštaja zasnivaju se na ispitivanju javnog mnjenja, a anketirano je stanovništvo Bugarske, Češke, Mađarske, Crne Gore, Severne Makedonije, Poljske, Rumunije, Srbije i Slovačke. Prema tom dokumentu, većinski deo građana Crne Gore veruje da je Rusija bratska zemlja, zbog čega prihvataju retoriku koja Rusiju predstavlja kao žrtvu.

Prema nalazima podrška Crne Gore Zapadu je 35 odsto, dok je 25 odsto ispitanih zemalja orijentisano ka Istoku, što je ubedljivo najveći procenat od svih zemalja obuhvaćenih istraživanjem.

U izveštaju se ocenjuje da je prisutna i postkomunistička nostalgija motivisana mišljenjem da je život bio bolji pre 1989. godine, nakon čega dolazi do promena komunističkih režima. Kao rezultat toga pojavljuje se percepcija Rusije kao strateški važnog partnera za budućnost.

Mladi u Crnoj Gori, poput njihovih vršnjaka iz Srbije, Mađarske i Severne Makedonije, često vide Rusiju kao strateškog partnera. "Objašnjenje je verovatno u činjenici da su oni rođeni značajno nakon kraja komunizma zbog čega češće postaju žrtve proruske i antizapadne politike", navodi se u studiji.

- Građani Crne Gore, njih 38 odsto, smatraju da je upravo Rusija najvažniji strateški partner. Od svih devet zemalja u kojima je sprovedeno ispitivanje, Rusiju kao dominantnog partnera vide građani Srbije, njih 59 odsto - konstatuje se u izveštaju.

Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti za ANDROID i iPHONE.

Komentari korisnika (0)


Ostavite komentar