23°C

Beograd

Photo: arhiva

Izvor: Happy BSC

KUSTURICA GA DOČEKAO: Nobelovac doputovao u BiH

Dobitnik Nobelove nagrade za književnost Peter Handke doputovao je na banjalučki aerodrom Mahovljani.

OVO MORATE ZNATI:

''PRIZNANJE KOSOVA JE GREŠKA'': Novi susret predsednika Češke sa Vučićem

DIREKTOR KANCELARIJE ZA KiM: Formiranje hrvatskog vojnog kampa ozbiljna pretnja

POLICIJA GA ZATEKLA NA DELU: Osumnjičen i za krađu iz CRKVE!

PREMIJER ALBANIJE: Dijalog između Beograda i Prištine dugo traje

Nobelovca su dočekali proslavljeni srpski i svjetski reditelj Emir Kusturica i savetnik srpskog člana i predsedavajućeg Predsjedništva BiH Pero Simić.

Handkea će danas ugostiti srpski član i predsedavajući Predsedništva BiH Milorad Dodik, predsednik Republike Srpske Željka Cvijanović, premijer Radovan Višković, proslavljeni srpski i svetski reditelj Emir Kusturica, predsednik ANURS akademik Rajko Kuzmanović i rektor banjalučkog Univerziteta Radoslav Gajanin.

Tom prilikom predsednik Republike Srpske uručiće Handkeu, intelektualcu, književniku, humanisti, nosiocu kulture mira i saradnje, dobitniku Nobelove nagrade za književnost, Orden Republike Srpske na lenti za izuzetan rad i zasluge na polju kulturnog i duhovnog razvoja, kao i za naročiti doprinos u razvijanju i učvršćivanju sveukupnih odnosa sa Republikom Srpskom.

Nakon boravka u Banjaluci, Handke će zajedno sa Dodikom i Kusturicom posetiti Andrićgrad gde će mu u Andrićevom institutu u 14.00 časova biti uručena "Velika nagrada Ivo Andrić".

Nakon uručenja nagrade, biće upriličen okruglo sto na kojem će o književnom stvaralaštvu i značaju dela Petera Handkea govoriti reditelj Emir Kusturica, eminentni akademici i književnici.

Handke je dobitnik "Velike nagrade Ivo Andrić" Andrićevog instituta u Andrićgradu za najbolju knjigu objavljenu u Srbiji ili Republici Srpskoj tokom 2020. godine "Drugi mač - Majska povest".

Ova nagrade se uručuje na Svetog Savu u Andrićgradu, ali je ove godine odgođeno zbog epidemiološke situacije.

PROČITAJTE JOŠ

LONČAR PISAO UREDNICIMA DW I ARTE-A: U reportaži sve suprotno od realnosti u Srbiji

DANAS JE PRAZNIK POSVEĆEN ŽENAMA: Na SVETLI PETAK se treba veseliti, i obići IZVOR

NOĆ U BEOGRADU: Saobraćajna nesreća, ali manje poziva vezanih za Kovid-19

VESIĆ SAOPŠTIO: U Beogradu vakcinisano 44,1 odsto punoletnih građana

Veliki austrijski pisac, inostrani član Srpske akademije nauka i umetnosti /SANU/, nobelovac Peter Handke rođen je 6. decembra 1942. godine.

Dobitnik je Nobelove nagrade za književnost 2019. godine.

NJegova najpoznatija dela su: "Golmanov strah od penala", "Kratko pismo za dugo rastajanje", "Levoruka žena", dramski komad "Kaspar", zbirka poezije "Unutrašnji svet spoljašnjeg sveta unutrašnjeg sveta".

Knjiga "Spori povratak kući", "Ponavljanje", "Još jedanput za Tukidida", "Zimsko putovanje do reka Dunava, Save, Drine i Morave" ili "Pravda za Srbiju", "Moravska noć", "Veliki pad"...

Handke je 1. novembra 2012. godine izabran za inostranog člana SANU. Povelja o članstvu uručena mu je 9. aprila 2013. godine.

Dobio je 29. maja 2013. posebnu plaketu 50. "Disovog proleća" i tom prilikom preveo pjesmu srpskog pjesnika Vladislava Petkovića Disa "Možda spava" na njemački jezik, a rukopis poklonio gradskoj biblioteci u Čačku.

Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti za ANDROID i iPHONE.

Komentari korisnika (0)


Ostavite komentar

Povezane vesti