14°C

Beograd

Photo: pixabay

Izvor: blic

KORONA NE JENJAVA: Otkriven GAMA soj virusa u Bosni i Hercegovini

U Laboratoriji za molekularno genetička i forenzička isipitivanja Veterinarskog fakulteta u Sarajevu, na uzorku koji je uzet od jednog stranog državljanina koji boravi u BiH, tačnije u Hercegovini, otkriven je gama soj korona virusa.

Radi se o tzv. brazilskom soju, a prema rečima magistra biologije i genetike Šejle Goletić uzorak je uzet 5. jula u saradnji sa Zavodom za mikrobiologiju i molekularnu dijagnostiku bolnice Mostar.

VAŽNO:

NOVA FABRIKA VAKCINA U SRBIJI: Potpisan Memorandum o saradnji sa Kinom

PREDSEDNIK NASTAVLJA POSETE: Vučić sutra u Kladovu

MINISTARKA MIHAJLOVIĆ ODRŽALA VAŽAN SASTANAK: Srbija i SAD partneri u energetskoj tranziciji

– S obzirom da se radi o stranom državljaninu, postavlja se pitanje efikasnosti sistema nadzora. Naime, u ovakvoj situaciji logično je postaviti pitanje na koji način su ti ljudi prvo naupustili vlastitu državu, a zatim ušli u BiH, jer ih sigurno nisu ‘pokupili’ u BiH – pita Goletić.

Kaže kako je gama soj prvi put otkriven u Japanu kod državljanina Brazila.

– Za gama soj je, pored ostalog, karakteristično da je imunoinvazivan, odnosno da je u stanju lakše zaobići imunitet nastao prirodnom infekcijom ili vakcinacijom. Naravno, to ne znači da oni koji su se vakcinisali protiv COVID-19 nemaju zaštitu, jer vakcine i dalje predstavljaju najbolju i najefikasniju zaštitu koja će zasigurno umnogome ublažiti simptome – navela je Goletić.

Dodaje kako je u Laboratoriji za molekularno genetička i forenzička isipitivanja na 24 reprezentativna uzorka, koja su uzeta sa područja Hercegovine, Tuzlanskog i Kantona Sarajevo, utvrđena cirkulacija delta soja kod domaćeg stanovništva, ali i među stranim državljanima.

Podsetimo, početkom jula u našoj zemlji detektovani su prvi slučajevi delta soj virusa korona.

Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti za ANDROID i iPHONE.

Komentari korisnika (0)


Ostavite komentar